Ahogy a Napi.hu korábban beszámolt róla, a Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítását végző PD Consulting Kft. ügyvezetője, Somogyi Ferenc és az új cégvezetés befektetőt keres az ötvenhat Alexandra boltot működtető cég átvételére, s ezzel 352 munkavállaló továbbfoglalkoztatáséra.

Matyi Dezső MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott: a PD Consulting célja nem az Alexandra-hálózat, a munkavállalók és a magyar könyvpiac 20-25 százalékát uraló eladótér megmentése, "hanem annak jogellenes megszerzése, eladása, és a vételár eltüntetése".

Matyi Dezső cáfolta Somogyi Ferencnek a Rainbow Kft. gazdálkodását szabálytalannak minősítő nyilatkozatát, kijelentve, hogy a cég pénztárkezelése szabályos. Azt is cáfolta, hogy a gödöllői Wolf CRS Kft. korábban "mentőövet nyújtott" volna cégének, és hozzátette, hogy a Könyvbazár Kft. Somogyi Ferenc állításával szemben nem halmozott fel tartozást a Wolf CRS Kft.-vel szemben.

A nagyvállalkozó szerint a Wolf CRS Kft. "hamisított üzletrész adásvételi szerződésekkel" lépett be tagként a Rainbow Kft.-be a 2016. szeptember elsejei taggyűlésen. Hozzáfűzte, hogy a Rainbow Kft. 50 százalékos üzletrészéért "egyetlen fillért" sem fizettek; az ügyben büntetőeljárás folyik.

A nagykereskedő Könyvbazár Kft.-t vezető Matyi beszámolt arról is, hogy cégének könyvkereskedelmi partnerei felé 2,4 milliárd forintos adóssága áll fenn, amely abból ered, hogy a Rainbow Kft. "a Könyvbazár Kft.-től átvett, általa értékesített könyvek hozzá befolyt vételárát nem fizeti ki".

Somogyi Ferenc tájékoztatása szerint cége, a PD Consulting végezte el korábban Matyi korábbi vállalkozása, a Pécsi Direkt Kft. felszámolása után létrehozott nagykereskedelmi társaság, a Könyvbazár átvilágítását 2016 júliusától a tulajdonosok megbízásából. Az auditot később kiterjesztették az Alexandra-üzletlánc könyvesboltjait üzemeltető Rainbow-ra is, ahol "átláthatatlan pénzügyi működést" tártak fel. A cégek átvilágítása során több szabálytalanságra bukkantak, tavaly decemberben és idén januárban három büntető feljelentést is tettek költségvetési csalás és sikkasztás miatt.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) a Könyvbazár és a Rainbow elszámolási vitája nyomán kialakult helyzetben hárommilliárd forintos állami beavatkozást kért, amivel megakadályozható lenne a könyves piac összeomlása.

A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait.