Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügyben a nyomozást az indította el, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ) felfigyeltek arra, magánnyomozók különböző nyilvántartásokból bizonyos ügyekre vonatkozóan adatokat, információkat szereztek meg. A titkos nyomozás során eljutottak Balogh Sándorhoz is, aki Mager Andrea közvagyonért felelős miniszter első férje volt, és a Magyar Afrika Társaság alapítójaként is ismert. Az üzletembert az érdekelhette, hogy mit tud róla és cégeiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ugyanis 587 millió forint adó elcsalása miatt eljárás folyt ellene. A vádirat szerint Balogh összesen több mint 35 millió forintot fizetett ki a magánnyomozóknak - írja a lap.

Balogh ellen több elfogatóparancsot adtak ki, befolyás vásárlása és költségvetési csalás bűncselekmények miatt; 2019 vége óta szökésben van.

Az NVSZ-től a nyomozás az ügyészséghez került, és Baloghon kívül kilenc embert gyanúsítottak meg, közülük hárman több hónapig le voltak tartóztatva. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség idén júniusban emelt vádat, és tíz személlyel szemben jogtalan előnyért a hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt - írja a Blikk.

Augusztus 24-én a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa megtartotta az előkészítő ülést (Baloghra az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kérne). Az előkészítő ülésen – a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának tájékoztatása alapján – három vádlott elismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, elfogadva az ügyészség által felajánlott büntetést. A VIII. rendű vádlottat három rendbeli, felbujtóként, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésért két év börtönbüntetésre ítélték - 3 év próbaidőre felfüggesztve. Emellett a bíróság 1,25 millió forint pénzbüntetést szabott ki rá, előzetesen mentesítve a büntetett előélet alól. (A VIII. rendű vádlott ügyvédként kapcsolatban állt az egyik magánnyomozóval és azzal bízta meg őt – a vádirat szerint –, hogy bizonyos személyekre vonatkozóan a NAV-nál indult eljárások adatait szerezze meg az adóhivatal nem nyilvános nyilvántartásaiból.)

Az egyik ügyben egy céggel szemben folyt nyomozás költségvetési csalás miatt. Az eljárás közben az ügyvédnő együttműködött a IX. és a X. rendű vádlottakkal abban, hogy a magánnyomozó révén jogosulatlanul adatokhoz jussanak. Ez a két utóbbi vádlott szintén elismerte a bűnösségét az előkészítő ülésen, így a törvényszék hivatali visszaélésért pénzbüntetést szabott ki rájuk: a IX. rendű vádlottra 1,8 millió forintot, a X. rendű vádlottra pedig 1,25 millió forintot - írja a lap a bíróságra hivatkozva.