Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A készenléti ügyeleti idő átírásával spórolnak rajtunk mostantól, ez pont a legkevesebbet keresők fizetését csökkentheti 10-15 ezer forinttal" - mondta az Alföldvíz Zrt. szakszervezetének vezetője a hvg.hu szerint. Ők voltak azok, akik tavasszal már demonstráltak a béremelésüket követelve, amelyben hivatalosan már korábban megállapodott a szakszervezetük - emlékeztet a portál.

Majd június végén, mivel továbbra sem hajtotta végre a 131, csongrádi és békési településen szolgáltató cég a fizetésemelést, amit aláírásukkal is jóváhagytak a cégvezetők, egyenesen a miniszterelnök munkahelye elé mentek, ott adták át a petíciójukat kormányzati képviselőknek. Ekkor az érdekvédők úgy döntöttek, mivel egyeztetésekre hívták őket az ágazati minisztérium szakembereivel, hogy amennyiben nem lesz érdemi változás, akkor egy hónapon belül újabb tiltakozási akciót szerveznek. Ez a határidő telt le július utolsó napjaiban, és hidegzuhanyként érte őket az is, hogy bármiféle újabb egyeztetés helyett egy körlevelet kaptak a dolgozók, hogy a vállalat zavartalan működéséhez szükséges készenléti ügyelet időtartamát csökkentik, ami újabb jövedelemcsökkenést jelent az érintettek számára.

Eredetileg azért fordultak a szaktárcákhoz, mert az Alföldvíz Zrt, olyan vízműszolgáltató, ami ugyan nem állami tulajdonú, mint az öt nagy regionális szolgáltató, de a harmadrész békéscsabai önkormányzati, elenyésző részben más békési önkormányzati rész mellett, az állami szervezetek a legnagyobb tulajdonosok. Másfelől pedig az érdekvédők úgy látják, hogy a cégük, ahol dolgoznak, igen nehéz pénzügyi helyzetben van, aminek kormányzati döntések is az előidézői.

Még a tavaszi demonstráció idején, Miskéri László, szakszervezeti vezető kifejtette, hogy a szolgáltató számára nagy terhet jelent a közmű vezetékek megadóztatása. A cég beszámolóiból pedig az is kiderül, hogy százmilliós tételekkel terheli meg a vállalatot az ivóvízminőség-javító program új technológiájának üzemeltetése, de egy tervezett magyar-román közös projekt bedőlése is nagy galibát okozhat.

Június végén a szakszervezet arra figyelmeztetett, hogy rövidesen fizetésképtelenné válik a cég, amit akkor az Alföldvíz Zrt visszautasított, de azt azért elismerték, ha a tavalyi megállapodás szerint emelnék a dolgozók bérét, akkor valóban bekövetkezhetne a csődközeli állapot, vagyis ha az állam nem lép semmit, akkor előbb-utóbb tényleg bedőlhet a Békés, Csongrád megye nagy részén, és néhány Hajdú-Bihar és Jász- Nagykun-Szolnok megyei településen is ivóvizet szolgáltató vállalat.

Miskéri László úgy véli, hogy ahelyett, hogy legalább minimálisan közelítenének az ágazati átlaghoz, attól csak távolabb kerülnek. A cég július 28-i döntése ellen tiltakozott az üzemi tanács is, a jegyzőkönyvbe viszont csak annyi került be a szakszervezeti vezető szerint, hogy véleményezte azt az ÜT. Mivel a szakszervezeti vezető szerint a helyzet így tarthatatlan, az Alföldvíz Zrt. szakszervezete újabb tüntetést szervez két héten belül - írja a hvg.hu.