Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője vasárnap azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése, miszerint országa elrettentő fegyverarzenálját - vagyis atomfegyvereit - készenlétbe helyezi, része annak a viselkedésmintának, amelyet az elmúlt időszakban tapasztalhatott a világ: "nem létező fenyegetésekre ad válaszlépéseket" - írja az ABC News.

"Ez tényleg egy olyan minta, amelyet végigláthattunk Putyin elnöktől a konfliktus során, vagyis a nem létező fenyegetések gyártása, hogy igazolja a további agressziót" - mondta Psaki az ABC "This Week" műsorvezetőjének, George Stephanopoulosnak. "A globális közösségnek és az amerikai népnek ezen a prizmán keresztül kellene ezt néznie" - magyarázta álláspontját, vagyis lényegében szerinte Putyin hazugságának kellene venni ezeket.

Arról is beszélt, hogy az egész Ukrajna elleni háború és orosz invázió egy forgatókönyv szerint zajlott: az orosz elnök kijelentette, hogy a kijevi vezetés NATO-rakétákat engedett országába, majd azt állította, hogy Ukrajna fenyegeti a donyecki és luhanszki szeparatistákat, később pedig nácitalanításnak hívta az Ukrajna elleni műveletek csak azért, hogy okot találjon a háborúra.

Láttuk, hogy ezt újra és újra megteszi. Oroszországot soha nem fenyegette a NATO, Oroszországot nem fenyegette Ukrajna. Ez mind egy minta Putyin elnök részéről.

- mondta mondta Psaki. 

Putyin vasárnap jelentette be, hogy utasította hadseregét, hogy állítsa fokozott készültségbe Oroszország nukleáris elrettentő erőit, válaszul a NATO-országok "agresszív kijelentéseire", amelyek fenyegetik az államot. A lépés akkor történt, amikor a nyugati országok pénzügyi szankciók hullámait vezették be Oroszország ellen, ezek pedig képesek megbénítani az orosz gazdaságot. Az Egyesült Államok és más nemzetek emellett fokozták az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, de csak védelmi eszközöket biztosítottak a kijevi vezetésű védelmi erőknek.

Elemzők: Putyin megborult

Megfigyelők megkérdőjelezték, hogy Putyin racionálisan cselekszik egyáltalán, vagy már elveszítette valóságérzékét. Michael McFaul, az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete például nem tartja normálisnak, ahogy Marco Rubio szenátor sem:

Bárcsak többet tudnék megosztani, de egyelőre azt mondhatom, hogy sokak számára elég nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben Putyinnal.

Psaki Putyin elmeállapotával kapcsolatban azt mondta, hogy "nem fog értékelést adni a mentális stabilitásáról. Azt elmondhatom, hogy a retorikája, a tettei, az indoklás, amit a tetteihez fűz, minden bizonnyal mélyen aggaszt minket".

Arra a kérdésre nem válaszolt a Fehér Ház szóvivője, hogy Joe Biden elnök biztos-e abban, hogy ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij biztonságban van. Annyit tett hozzá, hogy biztosították arról az államfőt, hogy az amerikai nép - látva Putyin viselkedését, valamint Zelenszkij bátor kiállását - támogatja őt, ahogy Joe Biden elnök is minden eszközt felhasznál, hogy segítse Ukrajnát az orosz invázióval szemben.

Közben a Szenátus azt akarja, hogy a Biden-adminisztráció ne csak az orosz pénzügyi ágazatot és az oligarchákat támadja, hanem szankcionálja az orosz energiaágazatot, miközben feloldja az amerikai szövetségi földeken történő fúrásokra vonatkozó korlátozásokat, és újra megnyitja a Keystone-pipeline-t, amelynek engedélyét Biden júniusban visszavonta. Tom Cotton arkansasi szenátor felszólította a Biden-kormányt, hogy a Keystone-vezetékkel segítse Európa energiaellátást.

"Ez nem old meg semmilyen problémát. Ez egy téves diagnózis... arról, hogy minek kell történnie" - mondta Psaki. 

Nyugat-Európa nagy része, különösen Németország, orosz gázra támaszkodik, és az Egyesült Államok távol tartotta magát attól, hogy Oroszország olaj- és gázszektorát támadja, hogy elkerülje az árak felszökését Európában és az Egyesült Államokban.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.