Noha Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökig adott határidőt, hogy a gyakorlatilag az egész orosz gázexportot bonyolító Gazprom csak rubelben fogadhat el kifizetéseket a szállítmányokért, most mégis rábólinthatott az utolsó pillanatban, hogy eurós tranzakciókat is elfogadhat a cég. De csütörtökön meg is jött a fordulat az ügyben.

Az orosz vezető szerint a pénzt a szankciók által nem érintett Gazprom Bankba fizetik be, majd rubelben utalják át Oroszországba - olvasható egy német kormány közleményében a Deutsche Welle szerint. Lényegében ez azt jelenti, hogy nem kell leálljon az EU-ba irányuló gáztranzit és a tagállamoknak sem kell rubelben fizetniük. (Korábban nemzetközi szakértők a Napi.hu-nak ezt a fizetési trükközést nevezték a legvalószínűbb forgatókönyvnek.)

Scholz elkötelezte magát a G7-ek azon megállapodás mellett, hogy az Oroszországból érkező energiaszállításokért csak euróban vagy amerikai dollárban fizetnének, így ha Putyin a fenyegetését valóra váltotta volna, akkor leálltak volna a tranzitok. A német kormány szerdán közölte, hogy biztosítékokat kapott Oroszországtól arra vonatkozóan, hogy Európának nem kell rubelben fizetnie az orosz gázszállításokért.

Olaf Scholz hivatala szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte a német kancellárral telefonos egyeztetésükön, hogy az európai vállalatok továbbra is euróban vagy dollárban fizethetnek. Maga a Gazprom bankja utalja majd rubelben a pénzt Oroszországba.

„Scholz a beszélgetés során nem értett egyet ezzel az eljárással, hanem írásbeli tájékoztatást kért, hogy jobban megértse az eljárást” - tette hozzá a német közlemény. A Kreml tájékoztatása szerint Putyin azt mondta Scholznak, hogy „a meghozott döntés nem vezethet az európai importőr cégek szerződéses feltételeinek romlásához”.

A rubelfizetésre vonatkozó orosz követeléseket azzal is igyekezett igazolni, hogy a Kreml álláspontja szerint „a nemzetközi jog normáinak megsértésével az Európai Unió tagállamai befagyasztották az orosz jegybank devizatartalékait”. A Kreml közölte, hogy a két vezető megállapodott abban, hogy mindkét ország szakértői további megbeszéléseket folytatnak az ügyben.

Németország szerdán vészhelyzeti tervet indított a gázszállítások irányítására, amelynek értelmében Európa legnagyobb gazdasága korlátozhatja az áramszolgáltatást, ha a rubelben fizetendő üzemanyagért való orosz követelés miatti patthelyzet zavart vagy leállást okoz a szállításokban. Néhány órával Berlin bejelentése után Ausztria is közölte, hogy vészhelyzeti riasztást léptet életbe gázellátása miatt.