A tranzakció értéke 715 milliárd forint, amely a Vodafone 2022. március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,7-szeresét teszi ki – közölte a 4iG.

Az akvizícióval a 4iG Nyrt. 51 százalékos többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg a Magyar Állam részesedése 49 százalék lehet.

A Vodafone Magyarország felvásárlása alapjaiban rendezheti át a hazai távközlési piacot. A vezetékes hang- és internet, valamint az előfizetéses televíziós és digitális földfelszíni sugárzás mellett a 4iG, a tranzakció zárását követően, a mobiltávközlés területén is tekintélyes szereplő lehet.

A Vodafone Magyarország megvásárlása az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési tranzakciója lehet, hasonló léptékű, mint a rendszerváltást követően a Matáv privatizációja volt. Az akvizícióval egy döntően magyar tulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoport jöhet létre, amely az ország második legnagyobb szolgáltatójává válhat.

–  mondta Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója.

Az előfizetés-részesedés arányában a Vodafone a magyar piac abszolút második legnagyobb szereplője: több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőt szolgál ki (mobil 3 millió, vezetékes szolgáltatások 800 ezer), amely által több mint 5 millió bevételt biztosító előfizetéssel rendelkezett 2022 júliusában.

A tervezett akvizícióval létrejövő csoport összességében 7,6 millió darab RGU-val (jövedelemtermelő egységgel, vagyis előfizetői partnerrel) rendelkezhet 2022 végére.

A 2020-21-es üzleti évben a Vodafone Magyarország éves árbevétele 278 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig meghaladta a 93 milliárd forintot. A vállalat munkavállalóinak létszáma több mint háromezer fő.