Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt javasolja a kormánynak, hogy terjessze ki a vállalati rezsitámogatást, fokozza az energetikai beruházások támogatását, vizsgálja felül az árképzést és indítsa újra az operatív tanácskozásokat az energiaválság hatásainak enyhítésére - tájékoztatta a VOSZ a cégekkel történt egyeztetések alapján összeállított javaslatcsomagjáról pénteken az MTI-t.

A szövetség arra kérte a kormányt, hogy tegyék szektorsemlegessé a vállalati rezsitámogatást; minden energiaintenzív cég kapja meg a rezsitámogatást. Az energiaintenzív feldolgozóipari cégek számára bejelentett programot a VOSZ maximálisan támogatja. (Mint ismert, a rezsicsökkentés részleges augusztusi kivezetése előtt is kiesett a legtöbb vállalkozás a kedvezményes közműtarifákból.)

A VOSZ továbbá arra tett javaslatot, hogy a cégek energiaár-terhelése ne haladja meg a 2021-es energiaköltségük háromszorosát. Energiaár-plafon bevezetését kérték, amely összhangban áll a régiós energiaár-szintekkel, illetve a rendszerhasználati díjak 3,5 százalék körüli áremelésének mérsékelését vetették fel. A cégek képviselője szerint az energiaár-képzés teljeskörű felülvizsgálatára lenne szükség.

Támogatni kell az energetikai beruházásokat

A szövetség szerint indokolt lenne a megújuló energia-beruházások engedélyezési eljárásainak azonnali gyorsítása, az áram-átvételi korlát (50 kilowatt) eltörlése a napelemes céges kis-erőműveknél. Ezen felül az energiarendszer hálózati infrastruktúrájának modernizálását, transzformátor-körzetek fejlesztését, akkumulátor telepek és egyéb tárolókapacitások létrehozását kérték.

Javasolták továbbá közös energia-beruházások támogatását, visszatérítendő és vissza nem térítendő források biztosítását egész kistérségeket érintően, továbbá közösségi napelemparkok létrehozását.

 

A dolgozói cafetériába be kellene építeni egy Energia-zsebet, vagy Rezsi-zsebet, amellyel a munkáltató adómentesen támogathatja a munkavállalóját - írták a javaslatok között.

Járványkezelési eszközt is behoznának

A VOSZ végül arra kérte az Orbán Viktor vezette kabinetet, hogy a járvány alatti operatív testületet indítsa újra, a testület ugyanis gyors információáramlást tud biztosítani a kormányzat és a versenygazdaság szereplői között.

Ahogy a járvány felgyorsította a cégek digitalizációját, úgy az energiaválság felgyorsíthatja az átállást egy modernebb energiagazdálkodásra, amely egyben a fenntarthatóság és zöld gazdaság irányába is komoly lépéseket jelenthet. Ezek egy részéről már döntöttek, sőt, a Széchenyi Kártya Programban már el is indultak projektek – összegezte a VOSZ.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a válság az egész magyar gazdaságot érinti és a koronavírus-válságnál is erősebben rázza meg. Szerintük gyors, határozott és átfogó állami beavatkozásokra van szükség ahhoz, hogy el lehessen kerülni a tömeges cégbezárásokat és munkahelyek százezreinek a megszűnését.