A fogyasztóvédelmi ellenőrzések nem kerülik el a webáruházakat sem, ráadásul a honlapok kötelező tartalmának számonkérése mellett próbarendeléseket is végeznek közben. És ez még nem a vége, mivel nyilvánosságra kell hozni azokat az eseteket, amikor súlyos jogsértésért marasztalták el a webáruházat (a súlyos minősítést feltételeit egy kormányrendelet szabályozza).

A kifüggesztés időtartama két esztendő, ami nem kevés, így a tudatos vásárló sokáig összefuthat a vétkes webáruházakkal a válogatást megelőzően, ha esetleg időt szánna rá. És egyáltalán tudja, hogy van erre lehetősége - hívja fel a figyelmet a blokkk.com kereskedelmi szakblog.

A webáruházak esetében az ismételt vétségek után 200 ezer forint a büntetés legkisebb összege.

Miért is kaptak bírságot?

A súlyosan vétkezők listájának elején látható nightdress.hu webáruház is 200 ezer forint bírságot kapott. Például hiányzott nála a fogyasztót megillető elállási jogra vonatkozó tájékoztatás, egy csokorra való más információval együtt. Nem volt egyértelmű a szállítási idő megadása. És agresszív kereskedelmi gyakorlatnak számított, amikor honlapján feltüntette az "ezt a terméket most éppen látta 5 vásárló" szöveget.

A mindentolcson.hu webáruház nem úszta meg olcsón, 400 ezer forintja bánta az ellenőrzést. Hiányos volt nála is a vásárlóknak szóló tájékoztatás, elállást pedig csak e-mailben fogad. A szabályok szerint ugyanakkor ezt szóban, vagy ráutaló magatartással is megteheti a vásárló. Kizárta a mennyiségi és minőségi reklamációt az átvételt követően, a jótállási igény érvényesítéséhez pedig számlát kér, miközben az a jótállási jeggyel érvényesíthető.

A beanett.hu 200 ezer forintos bírsága olyan hiányosságok miatt pottyant, mint például az egységár feltüntetésének elmulasztása. A fogyasztói árat áfával tüntetett fel a feltárt esetben, pedig a vásárló nem fárasztható összeadással.

A webshop.dr-pc.hu 200 ezer forintos bírságot kapott. Nem mindegy a hatóság szerint, hogy a kiszállítás ideje 1-2 munkanap, vagy 48 órán belüli, és nem derül ki, melyik futárszolgálat szállít. A kellékszavatosság időtartamának egy évet tüntetett fel, miközben az kettő.

A showroomszeged.hu is 200 ezer forint bírságot kapott. Többféle szállítási határidőről adott információt, így 3-5 és 2-8 munkanapról egyaránt. A próbarendeléskor pedig nem igazolta vissza. És a panaszkezelésben nála még létezik a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is. Elhallgatta tájékoztatásában, hogy az elállás már a megrendelést követően gyakorolható, ráadásul azt formanyomtatványhoz kötötte. És hiánytalan, eredeti csomagolást kért vissza.

A mobileslaptop.hu 200 ezer forintos bírsága részben a hiányos panaszkezelési tájékoztatás miatt lett kiszabva. A "Garancia" menüpontban 1 éves jótállási időt adott meg, miközben az 2021 elejétől értéktől függően sávos, így több is lehet.

Több webáruházat csípett fülön a fogyasztóvédelmi hatóság a korábbiaknál. Legnagyobb mértékben a szállítással, elállással, jótállással kapcsolatos vétségek száma ugrott meg, ami azért a járványhelyzetben nehéz akadályt jelentett a webáruházak számára. És feltehetően az ismételt ellenőrzéskor bukhatnak azok, az ellenőrzöttek ötöde, akik nem javítják ki hibájukat az ellenőrzés első körében