A Föld erőforrásai végesek, és az emberiség 1970 óta egyre kevesebb idő alatt fogyasztja el az egy évre elegendő erőforrásadagját. Idén a túlfogyasztás világnapja – az a nap, amikor a Föld éves erőforrásai kimerülnek – július 29-ére esik, azaz alig több mint fél év alatt tapsolnak el egy évnyi mennyiséget. Bár a világjárvány miatt 2020-ban ez a dátum augusztus második felére esett, ahogy az idei dátum is mutatja, nem sikerült tartósan megfordítani a trendet, és még mindig hihetetlenül pazarló életmódot folytatnak az emberek.

Magyarország még a globális átlagnál is rosszabbul teljesít: a magyarországi túlfogyasztás napja 2021-ben június 8-ára esik. Vagyis ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, a Föld éves tartalékai már ezen a napon kimerülnének. De hogyan lehetséges többet fogyasztani, mint ami rendelkezésre áll? Ez a mértékű fogyasztás azt jelenti, hogy a bolygó erőforrásai és élővilága nem tud olyan ütemben regenerálódni, amilyen ütemben mi elhasználják azokat. A véges készleteket merítik: mintha a telefon akkumulátorát minden éjszaka csak 10 százaléknyival lehetne tölteni, de napközben 15 százalék fogyna. Nyilvánvaló, hogy pár nap után már teljesen lemerülne az akkumulátor.

A hazai túlfogyasztás napja alkalmából a WWF Magyarország civil természetvédelmi szervezet úttörő, a Global Footprint Network hazai adataira épülő mobilalkalmazásával megtudható, hogy a jelenlegi életmód milyen mértékben terheli a Föld erőforrásait, vagyis mekkora az ökológiai lábnyom. A WWF Léptem applikáció konkrét tippekkel, kihívásokkal és push üzenetekkel vezeti a felhasználót a fenntarthatóság útján – így az élet azon a területén lehet fejlődni, ahol épp szükséges.

A WWF Léptem app elsőként kiszámolja a lábnyomot hazai viszonylatokban, valós itthoni adatokra támaszkodva, és ad mindennapi tippeket a csökkentésére. Nincs két egyforma ember, így két egyforma életvitel sem: van, akinek az étkezése fenntartható, de a közlekedése már nem annyira. Esetleg a vásárlási szokásain vagy az energiafogyasztásán kellene változtatnia.

Az applikációban a fogyasztási szokásokat egyszerűen, csúszkák segítségével lehet megadni és a kapott eredmény után mindenki ott változtathat, ahol igazán kell: egymásra épülő fenntarthatósági tippeket kaphat az élet különböző területeire fókuszálva. Az applikációban időről időre megjelennek friss kihívások, kezdetnek például a húsimádók, vízpazarlók és kávéfüggők választhatnak tematikus kihívásokat maguknak.

A WWF Léptem applikáció már letölthető Androidra a Play Áruházból, hamarosan pedig iOS-re is elérhető lesz az App Store-ban.