2020-ban a magyarországi villamosenergia-termelésnem mintegy 15 százaléka már megújuló forrásból származott, ami nem csoda, ha hozzátesszük, hogy csupán az E.On Hungária Csoport szolgáltatási területén az elmúlt négy év alatt húszszorosára nőtt a hálózatra csatlakoztatott naperőműparkok összteljesítménye. Ez a méret, arány és teljesítmény azelkövetkező években tovább nő majd, ami a hálózatok számára is nagy kihívást jelent majd, mivel azokat eredetileg csak arra tervezték, hogy az erőművekben megtermelt áram eljusson az ügyfelekhez. A szolgáltatók számára kihívást jelent - írta az E.On a sajtóközleményében - hogy ma már egyre több ügyfél, háztartás is áramot termel, és ezt a hálózatot üzemeltető cégeknek le kell reagálniuk.

E kihívásra az E.On Hungária Csoport most azt a megoldást választotta, hogy akkumulátoros, mobil energiatárolókat tesztel és helyez üzembe két helyszínen. Az első 500 kW teljesítményű, 1200 kWh-s kapacitású energiatárolót Zánkán most kapcsolták a hálózatra, a közelmúltban pedig a Tolna megyei Dúzson adtak át egy 250 kW teljesítményű, 500 kWh-s kapacitású berendezést.

A mobil energiatároló segítségével Zánka környékén kezelni lehet a nyári időszakban megemelkedett energiafogyasztásból eredő feszültségingadozást. Dúzs és környékén viszont a hálózaton a háztartási napelemes rendszerek mellett két nagyobb naperőmű is van, így a zöldenergiás bővítés a rendelkezésre álló szabad hálózati kapacitás hiányában lelassult - ezt kezeli a mobil akkumulátoros tároló.

Mindkét telepítésre az Európai Unió támogatásával megvalósuló, 3,8 Mrd forint összköltségvetésű IElectrix projekt keretében került sor.  Az energiatárolók költsége akár 80 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint egy hagyományos hálózatbővítésé. Utóbbi ráadásul több évig is tarthat, a tárolók telepítése viszont egyszerűbb és gyorsabb megoldást eredméyez.

A klímasemleges energiaellátás felé vezető úton a napenergia az egyik legfontosabb építőelem, és az is marad. A megújulók fogadásához elengedhetetlen hálózati fejlesztéseink mellett egyedi, innovatív megoldásainkkal szeretnénk segíteni a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy profitálhassanak ebből a fejlődésből, és ott használhassák a zöldáramot, ahol azt megtermelik. Azért is büszke vagyok az energiatárolóinkra, mert segítik az ügyfeleinket abban, hogy költséghatékony és fenntartható energetikai megoldásokat vegyenek igénybe és partnereink legyenek egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő kialakításában” – mondta a zánkai avatón Kiss Attila, az E.On Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.