Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várakozásoknak megfelelően jelentős érdeklődéssel indult a zöld hitel forgalmazása. Az energiatakarékos újépítésű lakás vásárlására, építkezésre fordítható kölcsönt nagyon sokan megigényelték már az indulást követő első hónapban - írja a portál. 

Az OTP Banknál 15 milliárd forint összegben igényeltek zöld hitelt eddig. Az Erste Bank ügyfelei összesen 3 milliárd forint kedvezményes kölcsönt kértek. A Takarékban 1 milliárd forint összegű igénylést fogadott be. Az UniCredit Banktól 250 millió forint összegű kölcsönt igényeltek. A pénzintézetnél a napokban folyósították az első zöld hitelt.

A többi pénzintézetnél is jelentős az érdeklődés. A Gránit Banknál eddig 40 milliárd forint összegben végeztek az érdeklődők előzetes hitelbírálatot, illetve regisztráltak az igénylők online ügyintézés céljából ügyfélfiókot. A K&H Banknál is elérte a 10 milliárd forintot az érdeklődők által felvenni tervezett kölcsön összege.

A zöld lakáshitelt az új lakást vásárlók, építkezést tervezők a futamidő végéig fix 2,5 százalék kamattal vehetik fel legfeljebb 70 millió forint értékben. A legalább két gyereket nevelők a hitel egy részét nulla százalékos kamattal is megkaphatják a csok keretein belül. Két gyerek után maximum 10 millió, három vagy több gyerek után 15 millió forintnyi kamatmentes kölcsön kapható a zöld lakáshitelen belül.  

A zöld hitellel kizárólag alacsony energiaigényű új lakóingatlan finanszírozható: a lakás energetikai besorolásának el kell érnie legalább a „BB” besorolást, illetve az ingatlan primer energiaigénye nem haladhatja meg a 90kWh/m2/év mértéket.