Az OTSZ az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében ismerteti: a tervezett menetrendnek megfelelően zajlott le a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (TakarékBank) pénteki rendkívüli közgyűlése. Részben a tervezett adásvétellel összefüggésben módosították az alapszabályt is a részvényesek a bank rendkívüli közgyűlésén.

Az 1993-ban létrehozott OTSZ 2012. január elsejétől 105 tagot számlál, amely a takarékszövetkezeti szektor csaknem 90 százalékát lefedi. A takarékok 100 százalékig magyar tulajdonban lévő hitelintézetek, amelyek széles körű országos lefedettséggel és ismertséggel rendelkeznek. A Takarékszövetkezeti Integráció évről évre növelve piaci részesedését, működésének hatékonyságát és jövedelmezőségét, mára a magyar hitelintézeti rendszer versenyképes szereplőjévé vált.

A Takarékszövetkezeti Integráció szeptember elején arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 6,5 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el az idén az első félévben, csaknem ötödével többet, mint egy évvel korábban. Az adózott eredmény 5,9 milliárd forint lett.

Az integrációba tartozó hitelintézetek összesített saját tőkéje 6,5 százalékkal, csaknem 119 milliárd forintra nőtt. Javultak a hatékonysági mutatók is, a sajáttőke-arányos nyereség (ROE) az egy évvel korábbi 9,8 százalékról 10,95 százalékra emelkedett, az eszközarányos nyereség (ROA) pedig meghaladja a 0,9 százalékot, az egy évvel korábbi, alig 0,8 százalék után.

A Takarékszövetkezeti Integrációhoz tartozó hitelintézetek mérlegfőösszege az ez év június elsejétől taggá vált TakarékBankkal együtt számolva 1.746,1 milliárd forintot ért el az idei első félévben. Az integráció központi bankja nélkül 1396,4 milliárd forintot tett ki az összes eszközállomány, amely 0,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Ennek alapján az integráció piaci részesedése 4,28 százalékos, míg a TakarékBankkal együtt számolva 5,35 százalék.

A TakarékBank belépésével az integráció tagjainak száma 106-ra nőtt. Az integrált takarékok összesített hitel/betét aránya 59,3 százalékra nőtt, meghaladva az egy évvel korábbi 56,1 százalékot.

Orbán Viktor miniszterelnök még tavasszal egy rádióinterjúban elmondta, hogy a takarékszövetkezeti szektor megerősítésének első lépése a TakarékBankban való kisebbségi állami szerepvállalás. A német DZ Bank TakarékBankban lévő 38,5 százalékos részesedésének megvételéről a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tárgyal, a TakarékBank többségét - 56,5 százalékot - a takarékok birtokolják.

Varga Antal ügyvezető május végén az MTI-vel közölte: a takarékok előnyt remélnek az állam tulajdonosi szerepvállalásától a TakarékBankban, arra számítanak, hogy részesedhetnek a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) holdudvarába tartozó cégek pénzforgalmából, amelyek a takarékokat választják majd számlavezetőül.