Megkapta a kormányzati pecsétet a Nemzeti hidrogénstratégia, amely hozzájárul a hazai energetika fejlődéséhez, a tisztább és biztonságosabb ellátáshoz. A fő cél a megújuló forrásokból származó villamos energia felhasználásával hidrogén előállítása, az első, ezt célzó magyarországi kísérleti projekt pedig újabb fontos szakaszába ért. Ennek eleme a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) Akvamarin nevű, 2,9 milliárd forint értékű projektje, amelyre a Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán nyert 1,9 milliárd forint támogatást tavaly.

Lényege, hogy hatékonyan és biztonságosan, vízbontás segítségével, hidrogén formájában tárolni és később felhasználni a karbonmentesen termelt villamosenergia-többletet. A hidrogéntermelő egységre kiírt közbeszerzési pályázaton a GanzAir Kompresszortechnika Kft.-re esett a választás, amelynek értelmében a kiskunhalasi gyártóbázisú cég állíthatja össze és üzemelheti be ezeket a berendezéseket. A hidrogéntermelő, -tároló és -nyomásfokozó létesítmény kiviteli tervezési és engedélyezés előkészítési feladatait a Petrolterv Kft. végzi majd.

Az MFGT kardoskúti tározóját alakítják át, egy 2,5 MW névleges összteljesítményű elektrolizáló és nyomásfokozó rendszer és a hidrogént a földgázba keverő, adagoló technológia épül ki. Az előállított hidrogén egyrészt földgázba keverve az MFGT saját gázmotorjaiban, kazánjaiban hasznosul, csökkentve a technológia szén-dioxid-kibocsátását. Másrészt a távvezetéki és elosztórendszeri beadagolhatóság vizsgálata mellett a közvetlen energetikai felhasználáson túl cél az is, hogy ipari méretű kísérletet folytassanak a hidrogén föld alatti gáztárolóban nagy – száz bar feletti – nyomáson tartott, hosszú távú tárolására - írja a projektről a Magyar Nemzet.