A Bonduelle kutatása szerint a hazai lakosság több mint 60 százaléka csak hetente vagy annál is kevesebbszer fogyaszt friss zöldséget, ehelyett sokkal inkább a pékárukat, húskészítményeket és tejtermékeket kedvelik. Ennek egyik oka, hogy a válaszadók 60 százaléka a tízórait, szintén 60 százaléka pedig az uzsonnát hagyja ki a napi étkezésekből, amelyek pont arra adnának lehetőséget, hogy zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Ehelyett ráadásul sokszor nassolunk: a megkérdezettek közel negyede fogyaszt minden nap édességet vagy chipset  - írta a cég a felmérésre hivatkozva.

A zöldségekre a bevásárlásnál sem fordítanak nagy figyelmet a megkérdezettek. A hazai zöldségvásárlásra leginkább a kényelem jellemző: a válaszadók közel fele ott vesz zöldséget, ahol a többi élelmiszert is beszerzi, a zöldségek miatt nem fordít plusz energiát arra, hogy zöldségesnél vagy a piacon válogasson. Ennek értelmében a friss, konzerv vagy fagyasztott vitaminforrásokat elsősorban kisebb üzletekben, diszkontokban vagy hipermarketekben veszik meg.

A Bonduelle kutatásának eredményeiből kiderül, hogy a zöldségeket legtöbben főzve, sütve, párolva vagy savanyúságként visszük be a szervezetünkbe, a nyersen bevitt vitaminforrások nagy része csupán a például szendvics mellé elfogyasztott paprika-paradicsom-uborka hármasból áll. A főtt zöldségek közül is leginkább a leveszöldségek, a krumpli és a rengeteg ételhez használt hagyma a népszerű, a sokszor elfeledett, rengeteg vitamint és rostot tartalmazó hüvelyesekből alig eszünk: a válaszadók kicsit több mint 40 százaléka fogyaszt belőlük valamilyen gyakorisággal.

A válaszadók fele ugyanakkor a kedvenc zöldségeit szezonon kívül is megveszi konzerv vagy fagyasztott formában, így ők a változatos vitaminbevitelt a téli időszakban is biztosítják - írta a cég a felmérésre hivatkozva.

A Bonduelle országos reprezentatív kutatását az NRC készítette, a kutatást pedig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével állították össze. A zöldségfogyasztási és étkezési szokásokra irányuló kérdőívet 1000 fő 18-59 év közötti válaszadó töltötte ki.