A Napi Gazdaság cikke

Az újautó-értékesítésben tapasztalt drámai, 50 százalék feletti visszaesés alaposan kihat majd a casco-piacra, hiszen csökken majd a biztosított gépjárművek száma is. A legnagyobb casco-piaci szereplők már tavaly, az utolsó negyedévben is 20 százalékos visszaesést könyvelhettek el - figyelmeztettek az Aegonnál.

Csermely Tibor, az Uniqa Biztosító gépjármű-biztosítási területvezetője szerint szintén a casco ellen hat, hogy a gépjárművet vásárlók között jelentősen emelkedett a készpénzes vásárlók száma. Márpedig - hívták fel a figyelmet az Allianz Hungáriánál is - a legtöbb ügyfél ezt a biztosítást is kényszerből, a finanszírozási szerződésbeli kötelezettsége miatt köti meg, az öngondoskodó, tudatosan cascót választó ügyfelek száma még mindig alacsony. Márpedig - mutatnak rá a Garancia Biztosítónál - a szigorodó hitelezési feltételek miatt éppen azon, kis és középkategóriás járművek eladása csökkent drámai módon, amelyeket jellemzően finanszírozással értékesítettek. Egyes biztosítók tapasztalatai szerint a casco-állomány akár 70 százaléka is a finanszírozott kocsik közül kerülhet ki.

A finanszírozástól történő függés más gondokat is okozhat. Flamich Gábor, a Signal Biztosító gépjármű-biztosítási főosztályvezetője szerint reális félelem, hogy jelentősen nő a casco-törlések száma, hiszen sokan először e biztosításról mondanak le, s díjat a visszavett autók után sem fizet már senki. A Garancia vélekedése szerint a tendencia ellen a finanszírozókkal kötött integrált casco-konstrukciók nyújthatnak megoldást és biztonságot mind a banknak, mind a biztosítónak. E konstrukciók esetén - mivel a bank fizeti, esetenként megelőlegezi a biztosítási díjat - a díj nem fizetése miatt a szerződést a biztosító nem törli, és a hitelszerződést sem lehet felmondani. Bár a díj nem fizetése miatt megszűnő szerződések számának drasztikus emelkedését - az általában negyedéves fizetési periódusok miatt - a biztosítók még nem érzik, március végére a díjhátralékos szerződések nagyszámú törlése várható. A K&H-nál ugyanakkor elmondták: egyre gyakrabban érkeznek olyan kérdések ügyfeleiktől, hogy milyen következményekkel jár, ha fizetési nehézségeik merülnek fel.