Egy gyermek felnevelése az egyetem vagy főiskola elvégzéséig így átlagosan 13-15 millió forint plusz költséget jelent a családnak. A felmérés kimutatta, hogy a gyerekek növekedésével a költségek is emelkednek, ugyanakkor a szülők részéről enyhén csökken az anyagi felelősségvállalás. Ennek ellenére minden második családban a felnőtt, dolgozó gyermeket is támogatják. A megkérdezettek számára a legfontosabb cél a továbbtanulás és az otthonteremtés elősegítése.

A Generali a gyermekes, vagy a jövőben gyermeket tervező 18-59 év közötti magyar lakosság körében indított reprezentatív (teljes minta 1200 fő volt) kutatássorozatot a gyermekvállalással kapcsolatban. Elsőként a gyermekkel járó anyagi költségeket vizsgálták. Az eredmények szerint a kutatásban résztvevők 60 százalékának van gyermeke, a gyermektelenek esetében pedig 57 százalék szeretne legalább egy gyermeket a későbbiekben. A jelenlegi és leendő szülők egyetértenek abban, hogy minél idősebb egy gyermek annál több anyagi terhet jelent majd számukra. Míg csecsemőkorban átlag 25-35 ezer forinttal számolnak, ez az összeg egy középiskolás korú gyermek esetében már körülbelül 50 ezer forintra nő, de a válaszok szerint az egyetemista korú fiatal felnőttek kerülnek a legtöbbe: átlagosan körülbelül 90 000 forint költségük van velük kapcsolatban a szülőknek egy hónapban. A megkérdezettek szerint egy gyermek vállalása a születésétől az egyetem vagy főiskola elvégzéséig így átlagosan 13-15 millió forint plusz költséggel jár. Az eredményekből kiderül az is, hogy a gyermektelenek átlagosan több pénzzel számolnak, mint azok, akik nevelnek vagy felneveltek már néhány gyermeket.

A kutatás szerint a szülők számára a legfontosabb cél a továbbtanulás (73 százalék) és az otthonteremtés (57 százalék) támogatása, de sokan takarítanak meg szabadon felhasználható pénzbeli vagyont (34 százalék) is. Érdekes kimutatás, hogy a gyermeket tervezők magasabb arányban takarítanának meg a leendő gyermekük egészségügyi ellátására (40%) és külföldi továbbtanulására (29 százalék), mint akik jelenleg is szülők (22 százalék, illetve 19 százalék). A szülői támogatást leginkább az befolyásolja, hogy a gyermek rendelkezik-e bármilyen saját bevétellel, vagy sem. Ugyanakkor a szülők 48 százaléka még az önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkező felnőtt gyermekét is támogatja vagy tervezi támogatni.

"Kutatásunk számszerűen kimutatta, hogy a születéstől a felsőfokú tanulmányok befejezéséig egy gyermek 13-15 millió forint plusz költséget jelent, ami egy átlagos magyar család számára igen megterhelő lehet. Mindez egybevág egy három évvel ezelőtti kutatásunk eredményével: akkor a gyermekvállalás küszöbén lévők, kisgyermekesek úgy vélték, hogy gyermekük felnevelése 14,3 millió forintba kerül majd a családnak a főiskola elvégzéséig. Összegszerűen tehát a szülők ugyanannyira becsülik a gyermekeik ellátását, mint pár évvel ezelőtt, de mindez azt jelzi, hogy reálértéken kevesebb pénz jut már egy gyermek felnevelésre. - hangsúlyozta Paál Zoltán, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese. Éppen ezért a gyermekeink biztonsága érdekében érdemes előre felkészülni a jövőre, és már a születéstől különböző megtakarítási konstrukciókban gondolkodni.