Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még a tavaszi járványhullám alatt jelentette be a kormány, hogy négy év alatt visszaépíti a 13. havi nyugdíjakat, ami néhány héten belül el is kezdődik. Első körben a juttatások negyedét osztja ki a kormány, ami lényegében egy 53. heti nyugdíjnak felel majd meg 2021-ben. Aztán a következő években először, 50, majd 75, végül 100 százalékban fizetik ki a havi juttatásokat.

Emellett idén is döntöttek a nyugdíjak inflációkövető emeléséről, ami azt jelenti, hogy januárban 3 százalékkal emelkednek az ellátások. Az Mfor.hu emlékeztet, hogy a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy átlagos 142 ezer forintos ellátás 148 ezer forintra emelkedik, a 13. havi nyugdíj pedig további 3000 forintot fog jelenteni havi átlagban, összességében tehát tavasztól 151 ezer forintot utal majd a kincstár, vagy hoz ki a postás.

Az infláció viszont nem a kormány által várt szinten emelkedhet: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,4-3,5 százalékot vár. De ez csak a teljes inflációs mutató, a nyugdíjas kosár termékei ennél is jobban drágulhatnak. A nyugdíjasok fogyasztásában más társadalmi csoportokhoz képest meghatározóbb élelmiszereknél a jegybank jövőre 4,6-4,8 százalékos inflációval számol. A nem feldolgozott élelmiszerek körében 4,7 százalékot jelez előre az MNB, a feldolgozottaknál 4,5-4,8 százalékot. Idénre 11,8, illetve 6,1 százalékot mond a jegybank, vagyis csökkenhet az árnyomás. Viszont ha ezek a számok érvényesülnek, akkor éppen csak felette marad a nyugdíjemelés és a pluszjuttatás mértéke a veszteségeknek. Csakhogy a boltokban az idősek nem feltétlenül a statisztikában szereplő árakkal találkozhatnak, hanem azoknál magasabbakkal.

Összességében tehát úgy fest, hogy az ideihez képest jövőre várható többlet-nyugdíj arra lesz elegendő, hogy kompenzálja a bolti árak emelkedését, amelyek bőven felette lesznek az év eleji emelés mértékének. A reálértelemben vett pozitív pozícióhoz minden bizonnyal szükség lesz újabb kompenzációra jövő novemberben - összegzi a helyzetet az Mfor.