Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei költségvetést négyszázalékos növekedésre számoltuk ki, de még a legellenségesebb hitelminősítők is 3,2 százalékot jósoltak. Most úgy látjuk, hogy háromszázalékos lesz a visszaesés - ismertette a kormány várakozásait Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón.

Ez a 7 százalékpontos különbség azt jelenti, hogy nagyjából 1400 milliárd forinttal csökkennek a költségvetés bevételei. A miniszter szerint nem várhatók az idén pluszforrások sehonnan, így ez a pénz elveszett.

Csak a recesszió nagysága kérdéses - tette hozzá Gulyás, aki szerint kevesebb lesz az elkölthető pénze a kormánynak.

A járványügyi kiadások, a gazdaságvédelmi intézkedések és az uniós fejlesztések előfinanszírozásának eredményeként az államháztartás központi alrendszere 1837 milliárd forintos hiánynál tartott június végén.

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 390,0 milliárd forintot tett ki. Júniusában a központi alrendszer 785,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, a 2019. évi azonos havi hiány pedig 213,6 milliárd forintot tett ki.

Gulyás szerint a járványügyi alapból csak olyan feladatokra csoportosítanak át tételeket, amelyek munkahelyeket teremtenek vagy azok megőrzését segíti. Szerinte eddig kivétel nélkül ilyen feladatokat finanszíroztak meg.

Szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely a Gazdaságvédelmi Alap terhére 301,8 milliárd forint felhasználásáról döntött.

Ebből a nagyobb tételek a következők:

  • a Falusi útalapba 22 milliárd, míg a Magyar Falu Program alprogramjainak támogatásába 40 milliárd forint került.
  • A Külgazdaság fejlesztési célelőirányzat 25 milliárd, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kiválósági ösztöndíjprogramja pedig 11 milliárd forintban részesült.
  • A vasúti személyszállítási gördülőállomány fejlesztésére 9,3 milliárd, míg az Egészséges Budapest Programra 5 milliárd fordítható.