150 ezer forintot kaptunk fejenként Brüsszeltől

A legfrissebb uniós adatok szerint az Európai Unió 5,63 milliárd eurót adott Magyarországnak, cserébe kapott 946 millió eurót. Megmutatjuk, hogy mindez mennyit jelent fejenként, forintban.
Csernátony Csaba, 2017. március 22. szerda, 12:22
Fotó: Reuters

Nemrég tette közzé az Európai Unió, hogy a tagállamok 2015-ben pontosan mennyit pénzt kaptak, illetve adtak be a közösbe. Magyarországon 5,63 milliárd euróhoz jutott. Ez az összeg 2015-ös éves átlagárfolyamon 1774 milliárd forintot jelent, egy főre bontva pedig 177 ezer forintos tétel.

Ugyanakkor abban az évben Magyarország befizetett az uniós kasszába 946 millió eurót, azaz 293 milliárd forintot. Az egyenleg így forintban 1481 milliárd forint. Ez pedig fejenként több mint 150 ezer forint.

Magyarország az EU nevében tövábbi 171 millió eurót - 53 milliárd forintot - szedett be vámokból, mezőgazdasági vámokból és illetékekből. (Az alábbi interaktív infografikán látszanak az összesített adatok.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2017.03.22 12:55

"Bár Németország sok pénzt fizet be az Európai Unió közös kasszájába, de gazdasági értelemben mégis nettó haszonélvezője az egész rendszernek, mert rengeteg megrendelést kap például az EU-pénzt elnyerő lengyel gazdasági szereplőktől - ezt a meglepően őszinte kijelentést tette a témáért felelős német uniós biztos a Handelsblatt mai interjújában. Günter Öttinger vallomása nem világmegrengető üzenet, de ritkán beszél uniós vezető döntéshozó a nyilvánosság előtt a magyar kormány által is feszegetett témáról, amiről a régióban háttértanulmányok is készültek már."
portfolio.hu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csacsaló, 2017.03.22 12:37

A cikkíró nagyvonalúan fogalmaz! A többes szám első személy zavaró. Az EU pénzekből nekünk csak csurrant cseppent. A javát mások kapták (ki a közösből)! Pofátlanul, sokszor nem is inkognitóban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html