Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Immár akár 4,8 százalék is lehet az egész éves növekedés, miután a harmadik negyedévben a legtöbb várakozást felülmúlva bővült az össztermék - mondta a legújabb adatokról Varga Mihály pénzügyminiszter.

A harmadik negyedévében 5 százalékkal bővült a bruttó hazai termék, összességében az év első 9 hónapjában a növekedés 5,1 százalékot tett ki.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részleteket még nem közölte, a PM szerint a kiugró értékek mögött az ipari és építőipari termelés bővülése, illetve az export teljesítménye mellett legnagyobb mértékben a szolgáltatói szektor áll.

A rendelkezésre álló adatok szerint uniós összevetésben a magyar gazdaság 2019 harmadik negyedéves teljesítménye - a korábbiakhoz hasonlóan - most is az élmezőnyben szerepel, a tagállamok 1,4 százalékos átlagát 3,5-szörösen meghaladva. 2010 óta ezzel már több mint 30 százalékkal bővült a bruttó hazai termék - mondta Varga.

A Takarékbank összeszedte, hogy az Eurostat adatai alapján a hazai gazdaság éves összehasonlításban messze a leggyorsabb, negyedéves összehasonlításban Lengyelország mögött a második leggyorsabb növekedést érte el. A hazai GDP növekedése így a régióban is kiemelkedik.

Az új adatokat értékelve a piaci elemzők is reálisnak tartják idén az 5 százalék körüli növekedést.

-A következő negyedévekben fokozatosan lassulhat a GDP dinamikája, de nem várunk látványos lassulást, mivel a munkaerőhiány, a minimálbéremelések, jelentős béremelések a közszféra egyes területein és a régiós bérverseny miatt továbbra is gyors bérkiáramlásra számítunk, így a fogyasztás tartós támasza marad a növekedésnek. A beruházások dinamikája lassulhat, de a növekedés szinte minden területen folytatódik - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Ő idén továbbra is 4,9 százalékos GDP növekedésre számít, ami jövőre 3,7 százalékra lassulhat, azonban a belső keresleti tényezők felfelé mutató kockázatokat jelentenek a növekedésre.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI beszámolója szerint úgy ítélte meg, hogy az első három negyedévi 5,1 százalékos GDP-növekedése egyértelműen Európa élmezőnyében tartja Magyarországot, így az elvárt 2 százalékpontos növekedési különbözet inkább a 4 százalékponthoz közelíthet az év végén. A negyedik negyedévben várt lassulás ellenére, az idei egész évi GDP-növekedése rendkívül közel maradhat az 5 százalékhoz.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője megállapította: a magyar gazdaság teljesítménye továbbra is kiemelkedő, megint a legmagasabbak között lehet az Európai Unióban, lassulásnak nem látszanak jelei. A legfrissebb adat alátámasztja Századvég szakértőinak várakozását, hogy az év egészében 5 százalék körüli lehet a gazdasági növekedés.