2019-ben folytatják a tüntetéseket

Pénteken este ismét tüntettek az ellenzéki pártok, civil szervezetek és szakszervezetek a túlóratörvény miatt Budapesten és több vidéki városban azt követően, hogy Áder János aláírta az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről és a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvényeket.
Domokos Erika, 2018. december 22. szombat, 01:09
Fotó: MTI Fotó - Mohai Balázs

Budapesten este 6-ra a Kétfarkú Kutyapárt hirdetett békemenetet, a többezres tömeg a Kossuth tértől a Deák tér érintésével a Kossuth térre tért vissza - számolt be az Index.

Innen a Momentum vezetésével, de az összes ellenzéki párt részvételével a Lánchídon át indultak a tüntetők a Várba, a Sándor-palotához a "Szégyelld magad, János!" című ellenzéki, szakszervezetek és civilek részvételével tartott demonstráció keretében. Ide este 10-re érkeztek meg a tüntetők.

Az egész ország közös sikere az ellenállás, hiszen nem csupán Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban, sőt Európa-szerte tiltakoztak a kormány politikája ellen. Legyen 2019 az ellenállás éve! - mondta az MTI szerint a demonstráción Donáth Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke.

Addig nem állnak le, amíg nem érik el céljaikat, vagyis amíg nem törlik el a rabszolgatörvényt, a rendőri túlórákat, nem szüntetik meg a közigazgatási bíróságokat, amíg nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez, és amíg nem lesz független közmédia - mondta Donáth az Index szerint.

A demonstrálók nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak, valamint feltűnt momentumos, MSZP-s, DK-s, jobbikos, LMP-s és párbeszédes zászló is. Több árpádsávos zászlót is lehetett látni - tudósított az MTI.

Az ellenzéki politikusok, civilek és szakszervezeti vezetők által tartott beszédek alatt visszatérő elem volt az ellenzék összekovácsolódása, az általános sztrájkra hívás, illetve, hogy nem a túlóra a megoldás, hanem a tisztességes fizetés mindenkinek - írta az Index. 2019-ben ugyaninnen, ugyanilyen lendülettel folytatják majd a tüntetéssorozatot.

Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke az MTI szerint felidézte, hogy 32 éve Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval együtt tüntetett a Lánchídon a demokráciáért, mára viszont ők váltak a demokrácia és a nép "legfőbb ellenségeivé". "Nem akarunk rabszolgák lenni a saját hazánkban." Követelte, hogy a jövőben ne az Országgyűlés, hanem a nép válassza a köztársasági elnököt.

Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy az emberek leváltsák a "maffiaállamot", és ha Orbán Viktor békét akar, mondjon le.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt mondta, jogállamot akarnak, demokráciát, valamint azt, hogy nyolc óra munkából tisztességesen meg lehessen élni.

Hadházy Ákos ugyancsak független országgyűlési képviselő szerint ha erőt mutatnak, akkor ki lehet harcolni, hogy visszavonják "a jogtipró törvényeket".

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, januárban nem lehet más program, mint hogy "megáll az ország".

Győrben mintegy kétszázan gyűltek össze a városháza előtt pénteken kora este. A résztvevők a másfél órás demonstráció során rendőri biztosítás mellett, békésen először a Fidesz Király utcai irodájához, végül a Kisalföld című megyei napilap nyomdájához vonultak - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK