Az ország egyes részei kiürülnek - ezen is spórol az állam

A munkaerőhiány mellett nem ritkák a helyi munkaerőpiaci krízisek, amelyek olykor több száz ember munkáját fenyegetik. A 2020-as költségvetési javaslat alapján az állam csökkenti az NFA kiadásait. A Policy Agenda (PA) azt vizsgálta meg, hogy mi áll a háttérben, milyen változások voltak az elmúlt tíz évben.
Domokos László, 2019. június 12. szerda, 09:54
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap (NFA) célja, hogy az állam az adófizetők pénzéből, a foglalkoztatás javítását, a munkanélküliség kezelését és a képzési rendszer fejlesztését segítse elő. Az alap egyik bevételi lába a munkajövedelem utáni befizetések. Az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulék egy része, valamint a szociális hozzájárulási adó, szintén évente megállapított része az egyik ilyen jellegű bevételi forrás. A másik pedig a szakképzési hozzájárulás teljes egésze. Ezekből, illetve lényegében az EU-tól kapott visszatérítésekből "működik" az NFA.

Az alap három feladatot kell, hogy ellásson:

  • a már munkanélküliek számára támogatást nyújta munka kereséséhez (kiegészítve egy átmeneti pénzügyi segítséggel),
  • a helyi foglalkoztatási krízisek kezelését, új munkahelyek létrehozásának ösztönzését biztosítja,
  • a szakképzéshez, átképzéshez szükséges forrásokat biztosítja, a programokat menedzseli.

Az alap pontos bevételét mindig az éves költségvetésben döntik el. Valójában semmilyen köze sincs ahhoz, hogy mennyien dolgoznak vagy mennyi a munkaadók, munkavállalók befizetése. Ugyanis a kormány akár már előre elvonhat ebből a pénzből. A 2020-as költségvetési tervezet szerint ez most meg fog történni, mivel 71 milliárd forintot (a teljes kiadási oldal 16 százalékát) a központi kasszába be kell fizetnie az NFA-nak - állapították meg az elemzők.

Az utóbbi tíz évben százmilliárd forinttal emelkedett az NFA bevételi oldala.

Az NFA bevételei (milliárd Ft)
Megnevezés20102020
Szakképzési hozzájárulás47,0112,3
Egészségbiztosítás és munkaerőpiaci járulék186,8237,4
EU-s programok visszatérülése32,870,0
Rehabilitációs hozzájárulás54,2-
Egyéb8,84,0
Összesen329,6423,7
Forrás: Policy Agenda

Miközben az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulék NFA-t megillető hányada nominálértéken csak 27 százalékkal emelkedett, ugyanezen időszakban az átlagbér 95 százalékkal nőtt. Amennyiben a foglalkoztatotti létszám bővülését nem számoljuk, akkor is jelentősen növelni kellett volna a munkaerőpiaci járulékból beszedett pénzeket - állapítoták meg a PA szakértői.

Ennek az oka financiális oldalról nézve, hogy a kormányzat jelentősen átalakította az adó- és járulékrendszert, és csökkent a munkaerőpiaci járulék mértéke is (2,5 százalékról 1,5 százalékra). Mindezt úgy, hogy csak a foglalkoztatottnak maradt meg ez a járulékforma, a munkáltatónak megszűnt, pontosabban beleolvad a szociális hozzájárulási adóba.

Ez persze egy politikai értékválasztás is volt, amely azt hordozta magával, hogy az úgynevezett aktív munkaerőpiaci támogatásokat (például a helyi munkaerőpiaci problémák kezelését) nem tartották fontosnak. Sokkal inkább a közmunkarendszer finanszírozásával, és az EU-tól kapott pénzek felhasználásával vélték megoldottnak ezt a problémát. Mindezt úgy, hogy a közfoglalkoztatás valójában nem az átmeneti munkaerőpiaci problémák kezelését szolgálja.

Az elmúlt tíz évben a tényadatokkal, és az idei, valamint a jövő évet tekintve a tervadatokkal számolva a közmunkára elköltött pénzek a foglalkoztatási alap összes kiadásának 46 százalékát tette ki (1.787 milliárd forintot). Volt négy olyan év is, amikor a közfoglalkoztatásra elköltött pénzek összege többet tett ki, mint minden más kiadásra fordított összes kiadási elem.

Összességben az látszik, hogy hiába költ kevesebbet az állam a közfoglalkoztatotti rendszer működtetésére, az itt felszabaduló forrásokat nem forgatja vissza a "munkaerőpiac javításába". Nem teszi ezt, miközben elejét kellene venni annak, hogy térségek válnak foglalkoztatói szempontból olyan válságos területté, ahonnan a munkaerő csak elvándorol.

A munkaerőhiány problémája pedig arra is rá kell, hogy irányítsa a figyelmet, hogy nem jó az a gazdaságpolitika, amelyik csak a munkaerőt viszi a foglalkoztatóhoz. Ezzel ugyanis az ország egyes részei kiürülnek. Arra kell megoldást találni, hogy az adott térség munkaerejéhez "vigyék" a foglalkoztatót, vagy legalábbis a válságtérségekben még működő cégeket próbálják megmenteni. Ehhez pedig eszközrendszert tudna adni az NFA, ha nem forráskivonásokkal lenne terhelt - összegezték véleményüket a kutatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ilsi, 2019.06.12 13:37

Mo. területe csökken a kihaló vidékekkel. (Ezeken még a megmaradt házfalakat is elhordják)
OPEpornó Országos Pech és Balek Szövetség (OpeBaSzö) ökobetyár küldi
-A kormány engedélyezi a pornót.
Dehát ez már rég itt van:
1998: A Fidesz megb...ta a Kisgazda Pártot.
2006: A Fidesz megb...ta az MSZP-t.
2010: A Fidesz megb...ta az MDF-et.
2014: A Fidesz megb...ta az LMP-t.
2018: A Fidesz megb...ta a Jobbikot.
...és szegények teleszülték az országot zabigyerekekkel: MOMA, MOME, MIMA, MOMO, stb...
-Melnök: ?Tessék lenézni, milyen gyönyörű város... milyen szép a Duna...?
Vendég: ?Igen, és milyen szép hullát húznak ki éppen...?
-Katasztrófa-turisták a Dunán: ?És most jobbról itt láthatják ezt a hatalmas darut, amely épp elsüllyedt testvérhajónkat próbálja kiemelni egy tucat megfulladt turistával.? (A riporternő, aki fölszállt egy ilyen hajóra, most sem kapott sem utasítást, sem mentőmellényt havária esetére).
-Főnök, most támogatjuk Weber-t, vagy nem ? - Milyen nap is van ma?
-A pünkösdi király kocsmai számláját egész évben a falu fizette.
Ma is így van - egy kis változtatással: a pünkösdi király 100 évre hosszabbított és fogyasztását az egész ország fizeti.
-Nincs ebben semmi különös, mondta a Külügy, mikor rákérdeztek, miért találkozgatnak a körözött macedón volt elnökkel?
Tényleg, mi is van ebben? Varjú a varjúval, hiéna a hiénával, stb...
-Megváltozik a Miatyánk: A ?Ne vígy minket kísértésbe? helyett már hivatalos a ?Ne engedd, hogy kísértésbe essünk?.
A magyarok azonban ehhez is valamit hozzá tettek: ?Ne engedd, hogy kísértésbe essünk ? ne mi nyerjük a legtöbbet.?
-NEKÜNK MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ ? tudják meg a plakátolvasók. Bödőcs Tibor kolléga: Ne féljetek, Magyarország a miénk! Csak éppen most Mészáros Lőrinc nevén van...
-P. Feyerabend (?Anything goes?) szerint a parlamentben lehessen verssel is érvelni.
És humorral is! Mutatja az EP-választás utáni vita:
Orb: Nyertünk!
Gyur: Buktatok!
Orb: De!
Gyur: De nem!
Orb: De-de!
Stb...
-Trianon napra a kormány egy Nagy-Magyarország-térképpel fölújította a szomszédos ?baráti? kapcsolatokat, pedig amúgy is minden szomszéddal hadilábon állunk:
*Szlovákiával a kettős állampolgárság miatt,
*Ukrajnával detto, gázt sem adunk nekik;
*Romániától vissza akarjuk venni Erdélyt,
*Szerbiától Bácskát,
*a horvátok körözik a MOL-vezért,
*a szlovén muraköziek vendek, így ők is visszacsatolandók,
*az osztrákok perelnek a földtörvény, stb. miatt és legszívesebben ismét lezárnák a határt.
-Most jöttem vissza egyik szomszédunktól, ahol azt mondták, ne nyafogjunk, nálunk csak sikkasztók vannak hatalmon, de ő náluk háborús bűnösök...
-Matolcsy: 2030-ra világelsők leszünk egészségügyben is.
Igen! Mindenki, aki megöregszik, kap két szűzlányt az ágyába ? egyet jobbról, egyet balról.
-A kormány betiltotta a hajléktalanságot. Rá nem sokára, amint egy aluljáróban jártam, nem kis meglepetésemre ezt a föliratot olvastam: TILOS SZELLENTENI! Meg is jelent két közterület-felügyelő, nagy nylon-zsákokkal, hogy begyűjtsék a bizonyítékokat...
-Kétmillió bankszámlának keresi a kormány a tulajdonosát...
A gazdák ezt dúdolgatják:
?Elvesztettem bankszámlámat
Szid a kormány érte
Ha végre azt megtalálom
Csókot kapok érte
Hej, kapok-nem kapok
Inkább gyorsan utazok
Többé nem láthattok...?
-A kormány fölszólította a cégeket, tegyenek félre 3 hónapra tartalékot. Szívesen, mondták a cégek, de hát a magán-nyugdíjnál is félretettünk...
-Populista kérdés: 10 000 levegő-részecske között hány a CO2?
Nagyon ravasz, nagyon beugratós kérdés! De mintha azt kérdeznék, 10 millió (10 000 000) ledobott bomba közül hány az atombomba?
-A szolnoki BIGE ve
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html