Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén 14. alkalommal választotta ki az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából Magyarország tortáját és az év cukormentes tortáját.

A pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat Dienes Andrea cukrászmester vezetésével készült alkotása nyerte idén a Magyarország cukormentes tortája versenyt. A Szentivánéji álom névre keresztelt torta győzelmét az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón jelentették be a Magyarország tortájával és a Szent István napi kenyérrel együtt - adta hírül a cukormentes torták versenyét évente a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt meghirdető Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

A Magyarország tortája versenyt a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrásza, Füredi Krisztián nyerte meg a Curiositas elnevezésű alkotásával.

A két győztes tortát a nagyközönség augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában megkóstolhatja.

A cukormentes tortához a cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel a sütemények elkészítéséhez. Az idei győztes Szentivánéji álom nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém teszi teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy - olvasható az Egy Csepp Figyelem Alapítvűny közleményben.

A Szentivánéji Álom a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként 13,3 gramm szénhidrátot és 252,5 kilokalóriát tartalmaz, ezért a cukorbetegek számára jó választás lehet.

Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Magyarország tortája idén a Curiositas lett, amelynek leírása szerint a mandulás tésztájára tejcsokoládés-mogyorós ropogós, birsalma zselé, mandulamousse és étcsokoládés áthúzó került - derül ki a hvg.hu tudósításából.

A leginnovatívabb recept különdíjat a monori Ami Süti érdemelte ki az Ami Pisztácia versenyművel.

A Diabess Kft. a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta készítőjét különdíjban részesítette, melyet a szegedi Virág Cukrászda nyert a berkenyét tartalmazó Mogyorócskával.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertek iránti növekvő igényre - írták a közleményben.

Az ország tortái
ÉvTorta neve
2007Madártej torta
2008Szatmári szilvatorta
2009Pándi meggytorta
2010Szilvagombóc torta
2011Kecskeméti barackos kölestorta
2012Szabolcsi almás máktorta
2013Milotai mézes grillázstorta
2014Somlói revolúció
2015Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta
2016Az Őrség zöld aranya
2017Balatoni habos mogyoró
2018Komáromi kisleány
2019Boldogasszony csipkéje
2020Curiositas
Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete