A legnépszerűbb adózási forma az egyéni vállalkozók körében a kata. Az így adózó vállalkozók a napokban komoly jogszabályi változásokkal szembesültek, amely a legmarkánsabban leegyszerűsítve úgy szól, hogy 2021. január elsejétől a katás vállalkozónak (egy adóalanytól és egy adóéven belül) a 3 millió forint felett kapott bevétele után ezentúl egy plusz 40 százalékos adót kell fizetni, amely, ha a megbízója belföldi adóalany, akkor az adó megfizetése a megbízót terheli - olvasható a BKIK honlapján.

Ma mintegy 400 ezer katás vállalkozó van. A becslések szerint mintegy 150 ezer "bújtatott munkavállaló számláz katás színekben", ami nagyjából 250 milliárd forint költségvetési kiesést jelent.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke korábban letette a kormányzat asztalára azt a javaslatot, amelyből nagyon gyorsan jogszabály lett. Sajnálatos módon azonban ezt a javaslatot Parragh a vállalkozók megkérdezése nélkül terjesztette elő - fogalmazott a BKIK.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja szerint - még ha a szándék jogos is, de - egy ilyen fajsúlyos javaslat körültekintő előkészítést igényel az az országos kamara részéről. Éppen ezért a budapesti kamara úgy döntött, hogy felméri pontosan a helyzetet és megkérdezzük a vállalkozókat. A BKIK ugyanis úgy látja, hogy az ősszel még van reális lehetőség alternatívát felmutatni a kormányzat számára.

A BKIK kérdőíve itt elérhető, a kitöltési határidő augusztus 7.