Akár 30-40 ezer embert is el kell bocsátani a mezőgazdasági nagyüzemektől, ha az új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási rendszerében nem lesz kötelező a foglalkoztatottak számának, a munkabér és a hozzá kapcsolódó költségek figyelembevétele a területalapú támogatások folyósításánál - idézi a lap Raskó György agrárközgazdászt.

Az Európai Bizottság a hónap elején mutatta be a javaslatát az új uniós támogatási politikára, amelyet egyrészről az Egyesült Királyság kilépése, valamint a keleti és déli tagállamok gazdasági helyzete miatt változtatnának meg. Magyarország számára a korábbiaknál 5 százalékkal kevesebb, 11,7 milliárd euró (3700 milliárd forint) mezőgazdasági támogatást irányoznak elő.

A szakértő a Népszavának azt mondta, hogy az új támogatási politika az államszövetségen belül egymillió agráriumban dolgozó embert érinthet. A kormány feladata ezt a számítási rendszert kidolgozni, hogy az unió következő pénzügyi ciklusában a csökkenő és szigorúbb feltételekkel felhasználható agrártámogatások ne okozzanak törést a foglalkoztatásban.

Probléma lehet, hogy az egyéni kisgazdaságok tulajdonosai azonban jellemzően jövedelemként használják fel a saját vagy bérelt földek után járó támogatást. Fejlesztések helyett felélik a gazdák. A nagyobb területeket művelő agrártársaságoknál pedig a közvetlen földalapú támogatás teljesen, vagy részben fedezi a munkabért, illetve a járulékok költségeit.

A magyar kormánynak érthető módon nem tetszik az új politika. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára egy szófiai tanácskozáson arról beszélt, hogy a jelenleginél jóval több adminisztrációs terhet eredményez az új rendszer.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.