400 ezer magyar szenved ettől a betegségtől

Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint az érszűkület, de csak töredékük tud róla, hogy már beteg; a csütörtöki országos érszűkület napon a betegség veszélyeire és a megelőzés lehetőségeire hívják fel a figyelmet - mondta Farkas Katalin főorvos, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja az M1-en vasárnap.
Dzindzisz Sztefan, 2018. március 18. vasárnap, 14:02
Fotó: Shutterstock

Az érszűkület nagyon súlyos következményekkel járhat, ugyanakkor egyszerű szűrővizsgálattal könnyen felismerhető - hangsúlyozta a főorvos.

Az idei tematikus nap kiemelt témája a dohányzás, ami a betegség egyik legfontosabb, elkerülhető kockázati tényezője. Emellett a kor, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, valamint örökletes tényezők is szerepet játszhatnak benne - tette hozzá.

A szívinfarktus és a stroke kockázata az érszűkületes betegeknél három-négyszeresére nő. Magyarországon nagyon magas a végtagamputációk száma is, körülbelül háromszorosa az európai átlagnak - mondta Farkas Katalin. Felhívta a figyelmet arra: minél korábban fel kell ismerni a betegséget, amelynek kezelésére ma már sokféle lehetőség van. (Az emberiséget hirtelen kipusztító járványra figyelmeztet a WHO.)

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK