BUX
38240

41 éve volt utoljára ekkora árhullám ...

Egyszerre árad a Duna és a Tisza, valamint a mellékfolyói, ami szokatlan helyzetet jelent - mondta Persányi Miklós vízügyi és környezetvédelmi miniszter az MTI tudósításában.

NAPI Online, 2006. március 30. csütörtök, 19:30

"Annyiban különleges a mostani helyzet, hogy mind a két nagy folyónkon és a mellékfolyóikon egy időben jelentkezik az áradás. Ez szokatlan, de azt mondanám, hogy semmiféle rendkívüli intézkedésre még nincsen szükség" - válaszolta az MTI kérdésére a miniszter sajtótájékoztatón.

Persányi Miklós elmondta, hogy a Duna várható legmagasabb vízszintje Budapestnél 810 centiméter körüli lesz, ez azonban még nem éri el a 2002-ben tapasztalt közel 850 centiméteres értéket. Az árvíz elleni védekezés költségei az elmúlt 24 órában 25 millió forintot tettek ki, de a hóolvadás és a csapadékos időjárás miatt ezek a költségek napi 50 millió forint fölé fognak növekedni.

Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár arról beszélt, hogy ilyen jellegű védekezésre, amikor a Dunán és a Tiszán egy időben ilyen magas árhullám vonul le, 1965 óta nem volt példa. Hozzátette: korábban a dunai és a tiszai vízügyi igazgatóságok kisegítették egymást, most erre nem lesz lehetőség, ráadásul hosszan tartó védekezéssel kell számolni. "Hosszan tartó és rendkívüli árvízre készülünk, aminek a rendkívülisége nem a magasságában, hanem az országos kiterjedettségében van" - mondta a helyettes államtitkár. Közölték: péntekre összehívták az árvízvédelmi munkabizottságot, vagyis az érintett tárcák képviselőit.

Csütörtök este hat órától a teljes budai és pesti alsó rakpartot lezárták Budapesten - nyilatkozta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője. Szegedi Péter elmondta, hogy az utolsó budai szakaszt, a Halász utca - Lágymányosi híd közötti területet is kénytelenek lezárni az esti óráktól kezdődően, mivel a Duna vízszintje egyre növekszik. Hozzátette: a többi rakparti szakaszokat a nap folyamán már korábban lezárták. A szóvivő közölte: a jelenlegi előrejelzések szerint a hétvégén 810 centiméterrel tetőzik a Duna, így várható, hogy napokig nem lehet majd közlekedni az alsó rakpartokon.

Bajánál az üdülőtulajdonosok már megkezdték a költözködést, mentik, ami menthető - adta hírül a köztévé honlapja.

Győrben a Mosoni Dunán és a Rába alsó szakaszán másodfokú készültséget rendeltek el. A város melletti Véneken már elöntötte a víz a hullámtérben lévő csaknem 100 nyaralót. A faluban már csak csónakkal lehet közlekedni.

A Szigetközben a szakemberek szerint számítani kell buzgárokra, a töltések mentén szivárgásokra is.

A Duna árterén összesen több száz ház kerül veszélybe.

Balatonbogláron már csak egy strand van víz alatt. A helyreállítási munkát viszont nehezíti a még mindig magas vízállás.