59 milliárdból tennék biztonságosabbá a közlekedést

A héten aláírták a "Közlekedésbiztonsági projektcsomag a MÁV hálózatán" elnevezésű projekt támogatási szerződését - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a teljes programra megítélt támogatási összeg 39 milliárd forint, a megvalósítás tervezett összes költsége azonban 56 milliárd forintra rúg.
MTI, 2012. június 22. péntek, 15:11
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a közreműködő szervezet és a vasúttársaság megállapodásával szabad utat kapott mind a hét tervezett közlekedésbiztonsági beruházás, jelenleg a munkák egy része tervezési, illetve előkészítési szakaszban van. Az Állami Autópályakezelő Zrt., a MÁV Zrt., a GySEV Zrt. és a Magyar Közút NZrt. elképzelései alapján összesen 7 projektből álló közlekedésbiztonsági programot állítottak össze. Ebben a legveszélyesebb helyszíneken tervezett, célzott balesetmegelőző, infrastrukturális beavatkozások szerepelnek.

A vasúthálózaton összesen 180 vasúti átjáróban valósítanak meg biztonságot javító beavatkozásokat. Ennek keretében például korszerűsítik a vonatérzékelést, továbbá diagnosztikai és monitoring berendezéseket telepítenek a vasúti pálya folyamatos ellenőrzésére, s kiépítik a videós pályafelügyeleti rendszert is.

A tervezett fejlesztések szerint a gyorsforgalmi úthálózat 11 helyszínén átépítik a csomópontokat, bővítik a pihenőhelyeket, hiányzó kapaszkodósávot, illetve forgalmi sávot létesítenek. Emellett az autópályákon, autóutakon biztonságosabb terelőeszközöket alkalmaznak, intelligens közlekedési eszközöket (ITS) telepítenek, korszerűsítik a forgalomirányítást is.

Az országos főúthálózat 69 baleseti góchelyén szintén történnek a közlekedésbiztonságot javító beavatkozások. Átépítik például a veszélyes íveket, balra kanyarodó sávokat hoznak létre, jelzőlámpás forgalomirányítást telepítenek, így 11 gyalog-átkelőhely válik biztonságosabbá. Elkezdődik 23 veszélyes közúti csomópont átépítésének előkészítési munkája is.

HOZZÁSZÓLÁSOK