60 milliárd zsebpénzhez jutott a kormány

Módosította az Országgyűlés a költségvetést, így egyebek mellett 60 milliárd forinttal megemelték a rendkívüli kormányzati intézkedések keretét.
Inforádió, 2015. november 3. kedd, 18:40
Fotó: Napi.hu

112 igen, 9 nem és 26 tartózkodó szavazat mellett fogadta el az Országgyűlés a költségvetés módosítását, amelynek értelmében a menekültválság miatt 60 milliárd forinttal - 160 milliárdra - megemelték a rendkívüli kormányzati intézkedések keretét. Emellett 25 milliárd forint többlettámogatást kapnak a megyeszékhelyek és az állam átvállalja a közmédia 47 milliárd forintos adósságát.

A rendkívüli kormányzati intézkedések keretének növelésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter indoklása szerint azért volt szükség, mert a migrációs válság kezelése miatt szinte teljesen kimerült az eredetileg 100 milliárd forintos kassza, a közmédia adósságának átvállalására pedig azért, mert a szervezetre jelentős terhet ró a részben az MTVA elődszervezeteinek gazdálkodásához köthető, múltbeli problémákat rendező adósságállomány.

A módosítás záróvitája során a szocialista Szakács László csupán a megyeszékhelyeknek szánt 25 milliárd forint átcsoportosításával értett egyet, a migrációs helyzet kezelésére szánt pluszforrást nem a rendkívüli kormányzati alapba helyezte volna, az MTVA adósságátvállalását pedig nem támogatta.

"Pénzügyi szempontból azért nem tudjuk ezt támogatni, mert az MTVA az elmúlt időszakban az NMHH-val közösen több mint 700 milliárd forintot kapott és mi úgy gondoljuk, hogy nem kivitelezhetetlen, hogy ebből 5 év alatt sikerült volna akár teljes egészében kifizetni a 47,2 milliárd forintot."

A jobbikos Hegedűs Lorántné szintén a közmédia adósságának átvállalását bírálta.

"Ez egy korábbi nagyon súlyos kérdéseket felvető és még soha senki által el nem számoltatott kérdésnek a következménye, egy bizonyos székház-vásárlási kérdés, amin megint csak valószínűsíthetően offshore lovagok gazdagodtak."

Schmuck Erzsébet az LMP részéről elfogadhatatlannak tartotta az MTVA adósságátvállalását.

"A legfőbb kérdés az, amit föl kell tenni, hogy a csökkenő nézettségi adatokkal jellemezhető MTVA-nak miért nem sikerül tartani a 77 milliárd forintos idei költségvetést? Ebből csak ki kellett volna jönni."

Az ellenzéki felvetésekre Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági tárca államtitkára válaszolt.

"Az MTVA szolgáltatásait bővítette, mindenkit emlékeztetnék arra, hogy egy új sportcsatorna működik és az M1 szolgáltatása is megújult, ez a kibővült szolgáltatás a költségek emelkedésével járt együtt, az MTVA ugyanakkor számos lépést tett a költségek racionalizálása érdekében."

Banai Péter Benő aláhúzta, hogy a változtatások fedezetét az teremti meg, hogy a kormány a vártnál nagyobb gazdasági növekedéssel és így több adóbevétellel számolhat. A kiadási és bevételi főösszegek tehát a módosítás révén azonos mértékben változnak, így sem a pénzforgalmi, sem az uniós módszertan szerinti hiányt nem növelik.

HOZZÁSZÓLÁSOK