6,1 százalék lett a hiány

Az államháztartás eredményszemléletű, vagyis uniós módszertan szerinti hiánya az elmúlt évben a bruttó hazai termék (GDP) 6,1 százalékát tette ki, áll a Brüsszelnek küldött jelentésben, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal számolt ki a nemzeti számlák összeállítására vonatkozó előírások betartásával - adta hírül a Pénzügyminisztérium közleménye.
NAPI Online, 2006. március 31. péntek, 13:02
Fotó:

A Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium elkészítette a jelentést az államháztartás helyzetéről.
Ilyen jelentést az Európai Unió valamennyi tagállama készít az Európai Bizottság, illetve az unió statisztikai hivatala, az Eurostat számára.

A jelentés szerint az államháztartás eredményszemléletű, vagyis uniós módszertan szerinti hiánya az elmúlt évben a tervezettnek megfelelően alakult, a bruttó hazai termék 6,1 százalékát tette ki. Ezt az adatot a jelentés készítés szabályai szerint a Központi Statisztikai Hivatal számolta ki a nemzeti számlák összeállítására vonatkozó előírások betartásával, eredményszemléletben.

A jelentés tartalmazza azt is, hogy mekkora volt az államadósság mértéke a múlt esztendőben. Ennek nagyságát a jelentés-készítésben kialakult munkamegosztás szerint a Magyar Nemzeti Bank határozta meg. A kormányzati szektor adóssága 2005-ben a maastrichti kritériumnak számító 60 százalék alatt volt, a bruttó hazai termék 58,4 százalékát tette ki. A fenti adatok jóváhagyását az Eurostat végzi el.

A jelentésben közöltek szerint a Pénzügyminisztérium úgy látja, hogy az idén az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya az eredeti pályának megfelelően alakul, vagyis 4,7 százalékot fog kitenni GDP arányosan, melyhez - a korábbi jelzéseknek megfelelően - hozzá kell számolni a Gripen vásárlások miatti 0,3 százalékot.

Az államháztartás hagyományos, pénzforgalmi múlt évi mérlegéről a Pénzügyminisztérium már korábban közölt adatot. E szerint a pénzforgalmi egyenleg tavaly a vártnál és az előirányzatnál egyaránt kedvezőbben alakult.

A hiányprognózis - önkormányzatok nélkül - a múlt évben 1 023 milliárd forint volt. Ezzel szemben a tényleges deficit közel 40 milliárd forinttal kevesebb 984 milliárd forint lett.

HOZZÁSZÓLÁSOK