65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt

A kormány javasolja, hogy 2016-tól a nyugdíjkorhatár a jelenlegi 62 évről 65 évre emelkedjen fokozatosan - mondta Gyurcsány Ferenc.
Papp Zsolt, 2009. február 16. hétfő, 13:58
Fotó:

A nyugdíjreform részeként megszűnik a 13. havi nyugdíj úgy, hogy a jelenlegi járandóság beépül az alapnyugdíjba, a jövő januártól nyugdíjba vonulók nem kapnak 13. havi ellátást. Januártól változik a nyugdíjindexálás: marad a svájci index, vagyis a nettó bérekhez és az inflációhoz kötött vegyes index, de csak ha a GDP éves növekedése meghaladja a négy százalékot.

Évi 2-4 százalékos növekedés esetén nem ötven-ötven százalékkal vennék figyelembe a két mutatót, hanem az inflációt nagyobb súllyal, míg két százalékos növekedés alatt, csak az inflációval kompenzálnák az ellátásokat - ez a nyugdíjak reálértékének megőrzést biztosítja.

Ugyanakkor a mostani intézkedésekkel 2050-ig finanszírozható marad a nyugdíjrendszer, az akkor a GDP 9-10 százalékára rúgnak majd a nyugdíjkiadások, mi megfelel a 2000-es szintnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szofi13, 2009.02.24 11:46

Lassan már a nyugdíjat is eltörlik, vagy annyira megemelik a korhatárt, hogy nem lesz ember, aki megéli, hogy nyugdíjas legyen! A fiatalok meg munkanélküliként fognak élni? Csoda hogy csökken a gyereket vállalók száma? Szép kilátások!
Miért nem kezdik meg a reformot a saját köreikben? Milliós autókról beszélünk, operabálról, aminek a belépője 80.000-250.000 ft között van/+ ruhák, fodrász, smink stb./, így egy pár egymillió ft-ból "ússza" meg ezt az estét./napilap cikke alapján írtam/
Tőlünk még a családi pótlékot is sajnálják? Mi a nyomorban, ők meg a pompában élnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyögdíj, 2009.02.17 10:37

Tovább lehet gyilkolni a nyugdíjasokat, akik, vagy szüleik fizették a háború költségeit, az ország újjáépítési költségeit, 56 költségeit, a szocializmus költségeit, s most már csak egy kis megnyugvást szeretnének, egy kis INGATLAN ADÓ-val. Ami aszkéta módon megtakarítottak kis fizetéseikből, azt is el lehet venni egy ingatlan adóval. Ki lehet vetni az alig fenntartható kis házakra, ingatlanokra az adózott és nem eltitkolt kis jövedelmek megtakarításaiból egy élet alatt vett kis odúkra. Az állam ugyanakkor gyakorlatilag kivonult minden olyan tevékenységből amire az adót kiveti, oktatás, egészségügy, közszolgálati feladatok. ÁFA, a jövedéki adóra, amit SZJA-zott pénzből már megfizettek. Háromszoros adóztatás, népnyúzás folyik. Az összes elvonás 80-85% manapság. 20.15% marad ma egy minden ponton adózó kisember esetében. A középkorban az 1/9, és az 1/10 földesúri, és egyházi adó befizetése után 80%-a megmaradt a jövedelemnek. Az EU-ba belépőknek ígért jólét helyett egy mérhetetlen szegénység következett be. 1 millió koldus országából 3-4 millió koldus országa lettünk. A mostani adóváltozások egyértelműen a nyugdíjasok, kis, és középréteg további sarcolására irányulnak, miközben a magasabb fizetésű kis réteg jólétét tovább növeli. Ez nem nevezhető demokráciának, szolidaritásnak. Ez valami egész más, egy bukott rendszer újra éledése, 1956 hiábavalóságának bebizonyodása. A népvagyon ismét kulákok kezében van. Ma a kulákok; a szocialisták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyögdíj, 2009.02.17 10:21

A nyugdíjasok várható élettartama a munkanélküliség, és az ezt tetéző megszorítások miatt csökkenni fog. A férfiak sokkal hamarabb, 7 évvel hamarabb halnak most, mint a nők. Az várható, hogy 20025-re a férfiak átlagéletkora 62 évre csökken, de mivel 65-re emelkedik a nyugdíjkorhatár gyakorlatilag nem kell majd a férfiaknak nyugdíjat emelni. Már most is Alkotmányellenes a többet befizető férfiak nyugdíjazása, mert a nők 57 évesen, a férfiak pedig csak 60 évesen mehetnek nyugdíjba. Ennek oka is az, hogy a férfiaknak minél kevesebb nyugdíjat kelljen fizetni. Ha a 13. havi nyugdíjat beépítik, akkor az eltűnik. Hazugság az, hogy ha beépítik akkor nem lehet azt elvenni. Pl. a nyugdíjas kosárba tartozó áruk ÁFA emelésével azonnal el lehet venni. Adókedvezménnyel szintén el lehet venni, a nyugdíjakra kivetet adóval szintén el lehet venni. Világos, hogy a nyugdíjasok leírása folyik. Alkotmány ellenes intézkedés volt az is, hogy a 60-62 év közötti nyugdíjasoknak nem jár a 13. havi nyugdíj, csak a 62. év betöltése után. Korra, nemre, nemzetiségre, vallásra való tekintettel nem lehet megkülönböztetni az embereket. A kormány ezt rendszeresen arcátlanul megteszi. A korengedménnyel nyugdíjba ment férfiakat /nőknél nincs korengedményes nyugdíj/ akiknek 3 évre előre, postaköltséggel befizette a vállalata a nyugdíjjárulékot, igazságtalanul, és aránytalanul sújtja a 13. havi nyugdíj felfüggesztése, majd 80 000 Ft-ban maximalizálása. Amikor a nyugdíjjárulékot kellet fizetni, ott nem volt felső korlát!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyögdíj, 2009.02.17 09:24

Ma egy embernek 40 évig kell nyugdíjjárulékot fizetni. Ha férfi, 67 éves koráig él még átlag 5 évet. Ha csak 65-től mehet nyugdíjba egy férfi, akkor csak átlag 2 évig fog nyugdíjat kapni. De ez is sok(!), ezért a folyamatosan gyengíteni kell, és pl. a kórházakban lehetőleg ki kell már nyírni. Hogy lehet ezt vértelenül megtenni? Kórházi ágyszám csökkentéssel, ÁFA emeléssel, gyógyszerár emeléssel, korhatár emeléssel, svájci indexálás megszüntetésével, a 13. havi nyugdíj eltörléssel, vagy beépítéssel. Emlékezünk a húspénz beépítésre! Nagyon gusztustalan dolog, ha a védekezésképtelen, máris nyomorba taszított nyugdíjasokat sarcolja egy magát szocialistának valló párt. Nyugdíjas az MSZP-re többet nemigen szavaz, legfeljebb a pszichiátriáról kidobottak. Ez a viselkedés inkább fasiszta jellegű, népirtó, mint szocialista. Úgy tűnik, hogy az MSZP, és az SZDSZ ÖRÖKRE LEÍRTA MAGÁT. A pártok választások idején azzal versenyeznek, hogy milyen jóléti intézkedéseket tesznek majd. Amikor azonban hatalomra kerülnek, becsapják a választóikat. Gyakorlatilag a pártrendszer hazánkban végleg megbukott. Valami mást kell kitalálni. A demokrácia gyakorlatilag abban merül ki, hogy 4 évenként megválaszthatjuk azt a réteget, amely el hűtlen kezeli az emberek, és az állam vagyonát. A virágzó államból a privatizáció egy halott országot teremtett ahol nemcsak a ma élő emberek, de a jövő generáció is el van adósítva. A halálbüntetést mielőbb vissza kell hozni, hogy legyen arányos büntetése ennek az országpusztító, különös kárt okozó, bűnszövetségben, előre megfontolt szándékkal, folytatólagosan elkövetett tömeggyilkosságnak, nemzetpusztításnak, korona elzálogosításnak, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2009.02.17 02:22

jo otlet az emeles,de miert csak 2016-tol?miert nem holnaptol?ez a reform?feri ezt is elkurta.nem akar ja elveszteni a nyugdijas mszp szavazokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html