775 milliárdot költöttünk el boltokban januárban

Januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
Dzindzisz Sztefan, 2018. március 22. csütörtök, 09:00
Fotó: Shutterstock

2018. januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,8 százalékkal nőtt. (A második becslés adata 0,3 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,6 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 12,5 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- és a bútor-, műszakicikk- (egyaránt 20 százalék), a használtcikk- (17 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (8,3 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,7 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (4,3 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 25 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,1 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 12 százalékkal bővültek. (Sok pénz csörög a magyarok zsebében - és nem félnek elkölteni.)

 

2018. januárban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 775 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.
Kép forrása: Shutterstock

 

HOZZÁSZÓLÁSOK