A 18 év alattiak munkába terelése segítheti a magyar gazdaságot

Magyarországon a 20-64 éves korcsoport átlagos foglalkoztatási rátája 75,5 százalék, meghaladja az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 75 százalékos célértéket - mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait elemezve.
Szabó Dániel, 2020. január 12. vasárnap, 12:06
Fotó: Napi.hu

Vannak még tartalékok a hazai munkaerőpiacon. A 20 éven aluliakat, akik már nem tanulnak, ebben a korcsoportban az átlagos magyar mutatókhoz viszonyítva még alacsony szintű a foglalkoztatottság, bár az uniós átlaghoz képest nem rosszak az adatok - mondta el Csath a műsorban.

Ugyancsak tartalékot jelentenek a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak, az utóbbiakról szólva Csath Magdolna hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjenek el.

A mozgósítás legfontosabb eszköze a képzés, az oktatás - fogalmazott a szakértő.

Kitért arra is, hogy a keresetek növekedése kétszámjegyű volt a tavaly január-októberi időszakban, de nem egyforma mértékben emelkedtek a bérek, az üzleti szférában sokkal nagyobb volt a növekedés.

Az Egyesült Államokban a nők minél jobb integrálása javít a foglalkoztatási mutatókon. Már többségbe is kerültek a munkaerőpiacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK