A büntetés-végrehajtási országos parancsnokának intézkedése alapján a munkáltatásban részt vevő, teljes munkaidőben foglalkoztatott alapmunkadíja havidíj alkalmazása esetén januártól minimum 49 670 forint lesz. Mivel idén 46 000 forint ez az összeg, a fogvatartottakat csaknem 8 százalékos emelésben részesíti a parancsnok - írja az mfor.hu.

Ez megegyezik azzal, amennyivel jelen állás szerint a minimálbér emelkedhet 2020-ban. A munkaadók és munkavállalók megállapodása értelmében idén és jövőre is ekkora mértékben emelkedhet a teljes munkaidőben adható legkisebb bér összege.

Az alkalmazotti érdekképviselet szervezetek ugyanakkor ennél nagyobb - kétszámjegyű - emelést szerettek volna kicsikarni a tárgyalásokon, de a foglalkoztatói szervezetek ebbe nem mentek bele. Az évből hátralévő néhány napban persze még változhat a megállapodás, a kormány számára is elfogadható lenne a nagyobb emelés, de egyelőre 8 százalékon látszik beragadni a bérnövekedés.

Az utasítás értelmében a napidíj 21117 forintról 2287 forintra emelkedik, az óradíj pedig 265 forintról 286 forintra, pontosabban ennél kevesebbet nem lehet adni az elvégzett munkáért. Vagyis a 8 százalékos emelésnél lehet nagyobb is a bér növekedése, amennyiben a parancsnokság alá tartozó intézményekben úgy döntenek.

Emelkedik továbbá a munkaterápiás foglalkoztatás keretében foglalkoztatottak pénzbeli térítési díja is napi hat órás foglalkoztatás esetén: 15 333 forintról 16 557 forintra, ami szintén 8 százaléknak felel meg.