A Corvinus után újabb hat egyetemet szervezett ki a kormány

Hat egyetem ingatlanai kerülnek augusztustól alapítványi vagyonkezelésbe az Országgyűlés keddi döntésével. A törvényjavaslatot a kormány képviseletében az innovációs miniszter nyújtotta be.
Domokos Erika, 2020. május 19. kedd, 17:37
Fotó: Shutterstock - A kép illusztráció.

A parlament hat, korábban alapítványi fenntartásba adott egyetem esetében lehetővé tette, hogy a felsőoktatási intézményeket működtető közérdekű vagyonkezelő alapítványok az állami tulajdonú ingatlanok vagyonkezelőivé váljanak - írta az MTI. A képviselők 133 igen szavazattal, 58 nem ellenében és három tartózkodás mellett fogadták el a felsőoktatási törvény ezt lehetővé tevő módosítását.

A Soproni Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ingatlanai kerülnek alapítványi kezekbe.

Az innovációs minisztérium szerint az új finanszírozási formában az intézmények rugalmasabban működhetnek, gyorsabban reagálhatnak térségük gazdasági igényeire, így a magyar fiatalok versenyképesebb képzésben és a munkaerőpiacon is értékesebb oktatásban részesülhetnek. A modellváltó egyetemeken továbbra is biztosított lesz az állami ösztöndíjas képzés, az oktatók pedig teljesítményalapú, megemelt bérezésben részesülnek - véli a tárca.

A kormány célja, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet növelje a felsőoktatás versenyképességét és így a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek.

A minisztérium szerint a modellváltás következtében növekedhet az intézmények "saját bevételszerző képessége". Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a finanszírozási alapelveket, ami garanciát jelent a stabil és tervezhető működésre. A tárca szerint kiemelt cél, hogy az egyetemek központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és innovációban, intézményközi, vállalati és nemzetközi kapcsolataik tovább erősödjenek. (Ami azt is jelenti, hogy az oktatási intézmények mástól kérjenek pénzt, ne csak az államtól - a szerk.)

A törvényjavaslatok elfogadásával az oktatók közalkalmazotti státuszból munkaviszonyba kerülnek át.

Az Országgyűlés emellett átadta a MOL Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettjének tulajdonjogát a kiemelten tehetséges fiatalok támogatásával foglalkozó Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak - ezt az alapítvány a fideszes háttérember Tombor András alapította, aki egyebek mellett arról ismert, hogy a 444.hu információi szerint "hitelezte" Habony Árpádot - a szerk. -, amely a részben most is otthonául szolgáló fővárosi Somló úti ingatlanegyüttes tulajdonjogát is megkapta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.05.20 16:22

Érik a helyzet, lesz itt még alaphelyzetbe állás ! Amikor majd az első műszaki egyetemünket kell összehozni, Budán (vagy debrecenben, vagy felcsúton, stb.) ! Csupa rózsaszínű tulajdonos, mindegyik elsődlegesen érdekelt a tudományok felvirágoztatásában - csak éppen gőzük és gyakorlatuk nincs az ilyenben. Amikor a finanszírozás elválik a szakmától - még soha, semmilyen körlümények között, egyetlen rezsimben sem vezetett eredményre ! Majd most !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.05.19 18:17

@Totya55: én már erre nem vágyom..az országra egy helyi atombombát kellett volna már korábban is ledobni, de még mindig nem késő..van olyan, amikor vmit nem érdemes megjavítani, hanem olcsóbb kivágni..annyira elbasztunk már mindent..hogy ezt helyre hozni nem lehetne, de nem is érdemes...talán 100 év sem lenne elég rá és addig vér és veríték....sokkal egyszerűbb lenne földig rombolni az egész putrit..aki életben marad, marad, aki nem, az úgy járt..s talán normálisabb, értelmesebben és élhetőbben építenének fel egy új országot..
(nagyon felhúztam magam a újabb pénzelbaszásokon, amikor egy ország szenved...ráadásul úgy költekezik a kormány most is /amúgy már évek óta/), mintha nem is lenne holnap..igaz, a fő jelszó mindig ugyanaz.. amit ma kitalicskázhacc, ne halaszd holnapra..)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.05.19 18:09

építjük az amerikai modellt...a fizetős felsőoktatást..a kiváltságosoknak
kedves szülők, lehet a bébik megszületésétől komoly összegeket félretenni, úgy, mint az USA-ban..ha nem akarják, hogy gyereke minimálbéres bérrabszolga legyen..
és ezt is szó nélkül végignézzük..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Totya55, 2020.05.19 17:49

remélem egy másik kormány mindent töröl amit ez a szarházi banda alkot a járvány ürügyén. De fele kormánytag remélem 20 évre börtönbe kerül viktor meg életfogytiglant kövérrel együtt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html