Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Népszava interjút közöl Schöpflin Györggyel, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével, s egyebek mellett feltették neki azt a kérdést, hogy kizárják-e a Fideszt az Európai Néppártból (EPP)?

"A beszélgetés napján, július 19-én azt mondanám, nem. De holnapra változhat a helyzet, minden nagyon cseppfolyós. Lehet, hogy eljutunk idáig is. A néppárton belül van egy baloldali szárny - a Benelux államok, a svédek, a portugálok egy része, akik kényelmetlenül érzik magukat velünk egy frakcióban. De mi történik, ha kizárják a Fideszt? Én feltettem egyszer-kétszer ezt a kérdést már, és nem kaptam választ. Pedig ez nagyon fontos" - válaszolta a politikus.

Schöpflin szerint eleve nehéz egy pártot kizárni a frakcióból. Egyéneket lehet (érdekes, hogy ez éppen a frakciószabályzat hetes cikkelye), de arra nincs szabály, hogy egy egész nemzeti delegációt kizárjanak - hívta fel a figyelmet az EP-képviselő.

Ha kizárnák a Fidesz, blokkolnák az EU-t

Ha a kizárás mégis megtörténik, akkor Schöpflin szerint lehet, hogy komolyabban veszik majd Matteo Salvini ajánlatát, hogy legyen az Európai Parlamenten belül egy eurókritikus csoport, a Ligák Ligája. Ez azt jelenlené, hogy létrejön egy blokkoló kisebbség, ami megvétózza mondjuk az új költségvetést. Működésképtelen lesz az egész EU. Vagy nem lehet majd új uniós biztost választani, mert ezek a "felforgatók" majd belekiabálnak a konszenzusba, amivel eddig mindig megválasztották a biztost. Én elkerülném ezeket a következményeket - nyilatkozta a Fidesz EP-képviselője a lapnak.

A jövő évi EP-választásokkal kapcsolatban a politikus elmondta, hogy szerinte valószínűleg csökkenni fog a Néppárt és a szocialista frakció létszáma is.

Bevetik a 7. cikkelyt

Schöpflin szerint a 7. cikkelyt beveti majd Magyarország ellen az EP. (Ezt akkor kezdeményezhetik egy tagállam ellen, ha az uniós értékeket veszély fenyegeti, majd következő lépésként különböző szankciókat léptethetnek élebe az ország ellen - a szerk.) A négy baloldali frakció kivétel nélkül megszavazza majd. Sőt, vélhetően a Néppártból is lesznek, akik egyetértenek vele. A nagy kérdés csak az, hogy megkapja-e a kétharmados többséget. Más kérdés, hogy miképpen kezeli az ügyet a Tanács - nyilatkozta Schöpflin a Népszavának.

Van, aki másképp gondolja

A Szlovén Demokrata Párt (SDS) néppárti képviselője Milan Zver szerint nem fogják kizárni a Fideszt az Európai Néppártból; Orbán Viktor túl erős a pártszövetségen belül ehhez - nyilatkozta a szlovén politikus az Indexnek.

A kép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi.