A Fidesz-KDNP megfúrta a devizahitelesek ügyét

Az ellenzéki pártok péntekre hívtak össze rendkívüli parlamenti ülést, de a kormánypártok nem vesznek részt azon, hiába lenne szó a devizahitelesek megmentéséről. Ha pedig nincsenek ott, a határozatképtelenség miatt percek alatt véget ér majd a parlamenti munkanap.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 16. csütörtök, 18:58
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az elmúlt hetekben az ellenzéki pártok egymást túllicitálva próbáltak versenyezni, hogy kihívja össze péntekre a parlament rendkívüli ülését. Az MSZP például úgy adta el az ülést, hogy arra kérik a Fideszt, hogy a nemzetközi példák tükrében vizsgálja felül álláspontját: legyen új banki elszámoltatás, minden devizahiteles szerződést számoljanak újra, és a felvételkori árfolyamon forintosítsák azokat. A szerződések újraszámolásának idejére kilakoltatási és végrehajtási moratóriumot kell elrendelnie a kormánynak ezekben az ügyekben.

Az LMP és a Jobbik pedig július 31-én jelezte, hogy kezdeményezik a tanácskozást. De a témák mellé felvették az ápolási díj kérdését is. Végül a DK-LMP-Jobbik hármas adta le a szükséges számú aláírást a tanácskozáshoz. Az apropót pedig az adja, hogy a moratórium leteltével a törleszteni képtelen devizahitelesek közül több tízezer család állhat kilakoltatás előtt.

De lehetett sejteni, hogy a Fidesz-KDNP - amely eddigi nyolcéves regnálása alatt egyszer sem - most sem fog részt venni az ellenzékiek által kezdeményezett. Csütörtök este pedig be is jelentették ezt, mondván: "egyértelmű, hogy a devizahitelezési válságért felelős baloldali pártok egy öncélú politikai akcióhoz akarják felhasználni a devizahiteleseket".

Hozzáállásukról sokat elárul, hogy a szocialisták, a Jobbik és a Lehet Más a Politika képviselői még a forintosítást sem szavazták meg - nyomatékosította a Fidesz a közleményben, amelyben azt emelik ki, hogy a kormánypártok bevezették az árfolyamgátat, forintosították a devizahiteleket, lehetővé tették a végtörlesztést, valamint elszámoltatták a bankokat. A jelenleg zajló és hátralévő kilakoltatásokról a kereszténydemokrata pártok nem nyilatkoztak.

Az ápolási díj növelésével kapcsolatban már zajlanak az egyeztetések a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel. Ennek eredményeként ősszel megszülethet a kormánydöntés az emelésekről - közölte a frakciószövetség.

A távolmaradásukkal, a T. Ház határozatképtelen lesz, ami a rendkívüli ülés azonnali végével jár majd a napirend előtti felszólalások után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.08.16 20:30

@lordofearth: nem, én ilyet nem írtam, nem értesz velem egyet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.08.16 20:04

@terabit:
Egyetértek most az egyszer veled :) Az egész történet óriási átverésen alapul, amelyből a bankárok, behajtók, végrehajtók, hitelközvetítők, poltikusok szépen meggazdagodtak, kifosztva több százezer embert, családokat utcára téve, több ezer embert az öngyilkosságba kergetve. SEnki nem tudja úgy előadni a dolgokat, mint maguk az adósok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.08.16 19:20

Szemmel látható, hogy a nyomi ellenzéki pártok pont ugyanolyan dilettánsan közelítik meg a devizahiteles kérdést, mint a fidesz kormány tette anno.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html