Miután 2015. szeptember 21-én, a menekültválság közepén a kormány döntött arról, hogy létrehozza azt a jogi kategóriát, hogy "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet", és eleinte kettő megyére, majd 2016. március 9-én azt az egész országra kihirdette, folyamatosan érvényben maradt. Legutóbb 2020. márciusában a kormány a válsághelyzet hatályát március 6-tól szeptember 7-ig meghosszabbította.

A vasárnap közzétett Magyar Közlönyben pedig megjelent az új rendelet, amely szeptember 7-től egészen 2021. március 6-ig fenntartja ezt az állapotot.

A kormány pénteken egyébként arról is döntött, hogy nemcsak a bevándorlók, de minden külföldi előtt lezárja Magyarország határait. Kivételt csak az üzleti célú utazások miatt érkezők, az ingázók, valamint a humanitárius korridoron közlekedők képeznek. Az erről szóló részletszabályokat erre a linkre kattintva olvashatja!

Magyarországon a koronavírus-járvány márciustól júniusig tartó karanténidőszakában Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a migráció a rendőrség adatai szerint: a 13.-tól a 20. hétig szinte senki nem érkezett az országba.