A Honvédkórház egy no go zóna - véli egy háziorvos

Vérmérgezés gyanújával küldte betegét saját háziorvosa a Honvédkórház sürgősségi osztályára, ahonnan vizsgálat nélkül, szakmaiatlan beutalásra hivatkozva hazaküldték. Másnap mentő vitte vissza a beteget, de már nem tudtak rajta segíteni - tudta meg az RTL Klub. A háziorvos nyílt levélben fordult a kórházhoz, amelyet "No go" zónának nevez az eset kezelése miatt.
Szepesi Anita, 2018. március 30. péntek, 11:46
Fotó: Napi.hu

Még januárban történt, hogy egy krónikus sebekkel küszködő idős asszonyt a saját háziorvosa a területileg illetékes sürgősségire, a Honvédkórház SBO-jára utalt vérmérgezés gyanújával. Az SBO-n az ambuláns lap szerint nem vizsgálták meg a beteget, azt viszont megállapították, hogy nincs baja, és szakmaiatlan volt a beutalás, majd hazaküldték - hallható az RTL Híradójában.

Másnapra annyira romlott a beteg állapota, hogy mentővel került vissza a Honvédkórházba, ám akkor már késő volt, az asszony vérmérgezésben meghalt. Háziorvosa levélben kért vizsgálatot a kórháztól az ellátás megfelelőségéről, miután véleménye szerint az állapotának a súlyossága egy egyszerű vérképből kiderülhetett volna.

A kórház azzal az indokkal utasította el a kérést, hogy az orvosnak nincs joga betekinteni az orvosi dokumentációba, és a vizsgálatot sem tartják indokoltnak,

tekintettel arra, hogy a betegdokumentációba való betekintésre jogosult személyek részéről panasz vagy igény az ügy kapcsán nem érkezett.

Nem nyugodott bele a háziorvos

Mateisz Erzsébet háziorvos nem nyugodott bele az elutasításba, nyílt levelet írt a Honvédkórház orvosigazgatójának (a levél teljes szövege itt olvasható), melyben részletezi, miért kérte és miért szükséges mindenképpen kivizsgálni az esetet, melynél szerinte "egyértelműen tetten érhető orvosi negligencia."

Mint írja, a vizsgálat azért létfontosságú a betegei számára, mert területileg a Honvéd Kórház SBO-hoz tartoznak, nincs hova menniük sürgős szükség esetén. Kiszolgáltatottak és elkeseredettek, s hiába fordult az önkormányzathoz, hogy választhat-e másik ellátó helyet, ott is elutasításba ütközött. Azt viszont megtudta, "számtalan hasonló eset van, biztos nem fognak foglalkozni érdemben az üggyel."

Rettegnek a betegek

A doktornő az ambuláns lappal is alátámasztja a kivizsgálás szükségességét, amelyből kiderül, hogy nem vették figyelembe a beutaló orvos diagnózisát, nem végezték el a szükséges vizsgálatokat, nem látták el az esetet, nem megalapozottan állapították meg a beutalás indokolatlanságát. Mateisz Erzsébet szerint mindez jól mutatja, hogy mivel szembesülnek nap mint nap.

Mint fogalmaz, a betegek rettegnek, hogy az SBO-ra kerülnek, nem mennek oda indokolatlanul. Akit oda beküldenek vagy magától bejutott, az azért van ott, mert vélt vagy valós panasza van.

A háziorvos nyílt levelében idézi a jogszabályt, amely cáfolja, hogy nincs joga betekinteni a betegének dokumentációjába.

No go zóna a Honvéd

Az eset kezelésének módja, a közömbösség, a "vállrándítás" nyomán no go zónának nevezi az intézményt,

ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását.

Úgy látja, amíg az SBO vezetőjének, és az orvosigazgatónak nem az emberek élete, egészségük javítása az elsődleges, addig nem küldheti oda a betegeit, mert az egyszerűen ellentétes az orvosi esküjével.

Több hasonló eset is volt mostanában

Az utóbbi hónapokban több tragikus halálesetről is hírt adott a sajtó, amely a Honvédkórház SBO-n történt, az érintettek hozzátartozói szerint az ellátás elmaradása miatt.

Decemberben egy 58 éves nő vesztette életét, mert öt órát várt a sürgős szívműtétjére, januárban egy 58 éves férfi került túl későn a műtőbe, miután fél napig az SBO-n haldoklott.

A Honvédkórház SBO-jának túlterheltsége köztudott, az egészségügyben dolgozók szerint ezek az esetek egyértelműen a rendszer hibás működését, rendszerhibát jeleznek.

A legutóbbi esettel azonban, melyben a háziorvossal azt közölték, hogy nincs joga a betegi dokumentációiba betekinteni, lényegében felmondták az orvosok közötti együttműködést. Még akkor is, ha valamilyen jogi csűrcsavarral sikerül majd alátámasztani a teljesen abszurd kijelentést - fogalmaztak lapunknak az egészségügy működését belülről jól ismerők. (Európában az utolsók között a magyar egészségügy)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2018.04.02 09:51

Csak tudnám, mi a francért volt rendszerváltás?
Kádár nem szórta a pénzt stadionokra, mégis sokkal jobb volt a futball (pl. '66-ban, a VB-n! 3:1-re vertük a brazilokat), nem szervezték át naponta az egészségügyet, csak bementél és gyógyítottak, most meg halni járnak oda az emberek; a felelősségtudat pedig nulla. Az oktatás? Évről évre számtalan diákolimpiai bajnokot adott. Ma? Még szövegértést sem. De milliárdos, tolvaj, hazug politikusaink lettek, feles számmal!
Valami nagyon nem úgy történt, ahogy a magyar emberek többsége remélte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.03.31 12:41

@matura: Pénz mindig lesz annyi, amennyit a hatalmon lévők el tudnak lopni. Legfeljebb az alattvalókból kipréselik szépen. Mindig van lejjebb. A népnek meg ez kell, erre szavaznak. A demokráciának van egy kellemetlen mellékhatása. A választók kezében van az ország sorsa és 4 évente van lehetőség korrigálni.

Az I. vh. után lehetett nyafogni, hogy azért veszett el az ország 2/3, mert Bécsből diktáltak, mi nem is akartuk a háborút ( erős túlzás, de van alapja...azért nagyon nem tiltakoztunk ellene a végén pedig a végsőkig való kitartást követeltük, amikor már semmi értelme sem volt ).

A II. vh. után szintén ez ment, Horthy nem volt demokratikusan megválasztva, fehér lovon csapatokkal bevonulva szerzett "örök" hatalmat és vitte az országot egy pusztító háborúba ( most éppen szobrokat állítunk neki, holott lógnia kellett volna egy lámpavason, nem Portugáliában nyugodtan meghalni).

Kádár és a komcsik azért voltak hatalmon mert idegen ( ruszki ) csapatok tartották ott.

Na most ilyen másra mutogatás nem fog működni. Aki hagyja, hogy kilúgozzák az agyát és vezessék mint egy agyatlan marhát, az később ne rinyáljon, hogy ő ezt nem tudta, mert gondolkodni/tájékozódni azért lehet, a fejünket nem csak a sapka tárolására lehet használni...

Kínos lesz a felébredés, és a számlát mi, magyar állampolgárok fogjuk kifizetni, megint. De így jár az aki nem tanul a múlt hibáiból, megismétli őket....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.03.31 11:01

Javulás nem lesz, mert a pénz a felcsuti világ bölcse a budai prérin szük rokonok és haverok által 20 év mulva elkészülő uj kórházra kell, ha közben a király várba költözése, meg a paks2 meg a nagy kínai testvér által épített vasút, vagy a letelepedési kötvény kölcsönvisszafizetése, vagy az uj népstadion nem viszi el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.03.31 10:48

Hagyjuk már ezt a hülyeséget " fake news " !

Magyarországon minden rendben van. Egyébként is minek kórházba járni a sok beteg ember közé. Csak lehangolja az embert az ilyen környezet.

Mindenkinek aki beteg stadionba kellene járnia és az aranylábú focistákban gyönyörködve a lelkük és ezt követően a testük is meggyógyulna. Mert az " ép testben ép lélek " mondást gondolom mindenki ismeri. Különösen a magyar válogatott meccseit érdemes nézni. Nagyon szórakoztató! Kedvcsinálónak az Andorra elleni meccset ajánlom, utána jöhet Luxemburg és végül Kazahsztán. Ha valaki ezeket otthon megnézi bemelegítés képpen utána kedvet kap arra, hogy élőben is megszerezze ezeket az élményeket.

Tessenek meccsre járni és nem otthon dögleni a kanapén és a fotelben, ezért ez a sok megbetegedés !

Viktor nektek építette a stadiont, hogy egészségesek legyetek....
Erre itt picsognak, hogy mi van a kórházakban, nem kell odamenni és akkor nem fogjátok látni, oda kell menni ahol minden szép és jó, igen a stadionok ilyen helyek....És nem ártana igyekezni, mert a migráncsok elfoglalják a legjobb helyeket.

"Hajrá Magyarország ! Hajrá Magyarok !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

babmami, 2018.03.30 15:32

@babmami: Igaz, nem a Honvédban készült, de, siófoki kórházban, ugye, az sem egy tanyasi rendelő?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html