Kiderült: ezért jön az amerikai külügyminiszter Budapestre

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a hírek szerint azért látogat Budapestre, hogy a Washington számára kellemetlen növekvő kínai befolyásról tárgyaljon Orbán Viktorral -írja a Reuters hírére hivatkozva a hvg.hu.
Szepesi Anita, 2019. február 8. péntek, 19:18
Fotó: Reuters

Az amerikai vezetés óvatosságra intené a kínaiakkal üzletelő országokat, emlékeztetve őket azokra az ázsiai országokra, amelyek nehéz helyzetbe kerültek emiatt - figyelmeztet a hírügynökség a portál cikke szerint.

A Huawei 2009 óta üzemelteti Magyarországon európai ellátóközpontját, amely ma már több mint 330 embernek ad munkát. Ezzel a társaság a második legnagyobb kínai befektető. A Reuters szerint ennek kapacitása tovább növekedhet a közeljövőben. A céget ugyanakkor kereskedelmi titkok ellopásával, pénzügyi csalással és az amerikai hatóságok félrevezetésével gyanúsították meg, Donald Trump pedig korábban totális tiltást helyezett kilátásba. Németország is gyanakvó, Lengyelországban pedig kémkedés vádjával letartóztatták a cég egyik kínai és egy lengyel emberét.

Amerikai sajtóértesülések szerint az USA bizalma megingott Magyarországban, mert a magyar kormány semlegesebben áll Kínához és Oroszországhoz, mint azt az Egyesült Államok kívánatosnak tartja.

HOZZÁSZÓLÁSOK