Szó volt arról, hogy lesznek különféle támogatások a cégeknek, hogy meg tudják tartani a dolgozóikat, de mire eldöntötte a kormányzat, hogy milyen feltételekkel lehetne kérni és mennyi juttatást, addigra nálunk, a kis cégnél kirúgtak mindenkit - idézte a 24.hu Gázát, aki kénytelen volt hónapokig várni arra, hogy miután a koronavírus-járvány miatt elbocsátották, hozzájusson az álláskeresési támogatáshoz.

Géza az április 20-i héten regisztrált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál a bejelentett lakcíme alapján illetékes foglalkoztatási osztályon. Pár napra rá, április 24-én kapott egy e-mailt, hogy nyilvántartásba vették, és a szükséges dokumentumokat szkennelje be, majd töltse fel az ügyfélkapun keresztül. Ő ezt még a hónap vége előtt, 28-án meg is tette, és abban bízott, hogy az egyszerűbb esetekre érvényes 8 nap alatt elbírálják az igényét.

Csakhogy érkezett hozzá postán egy értesítés a foglalkoztatási szolgálattól. Az április 26-i keltezésű levél akkor íródott, amikor még nem is tudhatták a hivatalnál, hogy minden dokumentumot feltöltött-e Géza a rendszerbe, a levélben mégis azt közölték vele, hogy nem nyújtott be minden szükséges dokumentumot, ezért hiánypótlásra szólították fel.

Ez azonban már egy hosszabb határidejű vágányra terelte Géza ügyét: ebben az esetben 60 nap az elbírálás határideje. Sokáig semmiféle visszajelzés nem jött. Több hét után írt a hivatalnak, érdeklődött az ügyéről. Három nappal később felhívta őt egy ügyintéző azzal, hogy nem adott be semmilyen papírt, igazolást. Erre bemutatta az ügyfélkapumon kapott visszaigazolás, hogy ezt április végén megtette.

Az ügyintéző azt kérte, hogy küldje el neki közvetlenül is, e-mailben az anyagokat. Géza elküldte, és szinte az utolsó napon, a múlt héten megkapta a határozatot arról, hogy jár neki az álláskeresési járadék. Még ezután sem azonnal kapott pénzt, mert nem az ügyfélkapun keresztül érkezett meg a határozat, hanem tértivevénnyel, postán ajánlva jött a napokban, és a hivatalba való visszaérkezés után intézkedhettek a pénz kiutalásáról. Géza így két hónap után jutott végre jövedelemhez.