A kormány adta a másik pofont a kirúgott embereknek

Kálváriát kellett járniuk a hivataloknál azoknak, akik a koronavírus-járvány miatt elvesztették az állásukat, ezért hozzá akartak jutni az álláskeresési támogatáshoz.
Komócsin Sándor, 2020. június 30. kedd, 07:46
Fotó: Shutterstock

Szó volt arról, hogy lesznek különféle támogatások a cégeknek, hogy meg tudják tartani a dolgozóikat, de mire eldöntötte a kormányzat, hogy milyen feltételekkel lehetne kérni és mennyi juttatást, addigra nálunk, a kis cégnél kirúgtak mindenkit - idézte a 24.hu Gázát, aki kénytelen volt hónapokig várni arra, hogy miután a koronavírus-járvány miatt elbocsátották, hozzájusson az álláskeresési támogatáshoz.

Géza az április 20-i héten regisztrált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál a bejelentett lakcíme alapján illetékes foglalkoztatási osztályon. Pár napra rá, április 24-én kapott egy e-mailt, hogy nyilvántartásba vették, és a szükséges dokumentumokat szkennelje be, majd töltse fel az ügyfélkapun keresztül. Ő ezt még a hónap vége előtt, 28-án meg is tette, és abban bízott, hogy az egyszerűbb esetekre érvényes 8 nap alatt elbírálják az igényét.

Csakhogy érkezett hozzá postán egy értesítés a foglalkoztatási szolgálattól. Az április 26-i keltezésű levél akkor íródott, amikor még nem is tudhatták a hivatalnál, hogy minden dokumentumot feltöltött-e Géza a rendszerbe, a levélben mégis azt közölték vele, hogy nem nyújtott be minden szükséges dokumentumot, ezért hiánypótlásra szólították fel.

Ez azonban már egy hosszabb határidejű vágányra terelte Géza ügyét: ebben az esetben 60 nap az elbírálás határideje. Sokáig semmiféle visszajelzés nem jött. Több hét után írt a hivatalnak, érdeklődött az ügyéről. Három nappal később felhívta őt egy ügyintéző azzal, hogy nem adott be semmilyen papírt, igazolást. Erre bemutatta az ügyfélkapumon kapott visszaigazolás, hogy ezt április végén megtette.

Az ügyintéző azt kérte, hogy küldje el neki közvetlenül is, e-mailben az anyagokat. Géza elküldte, és szinte az utolsó napon, a múlt héten megkapta a határozatot arról, hogy jár neki az álláskeresési járadék. Még ezután sem azonnal kapott pénzt, mert nem az ügyfélkapun keresztül érkezett meg a határozat, hanem tértivevénnyel, postán ajánlva jött a napokban, és a hivatalba való visszaérkezés után intézkedhettek a pénz kiutalásáról. Géza így két hónap után jutott végre jövedelemhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MaTar, 2020.07.01 09:14

Ezt hívják bürokráciának. Alapvetően nem a kormány, hanem a parlament, a választott képviselő felelős a szívatásért. Egyébként ha az állami szervek maradéktalanul teljesítik feladataikat, az álláskeresési támogatás azonnali folyósításának semmi akadálya. A jelenlegi kötelező adatállomány mellett ad abszurdum az is elképzelhető, hogy az állásvesztés másnapján a hivatal keresse meg az érintettet, ilyen és ilyen összeg illeti meg, kéri vagy nem kéri, illetve meddig kéri a támogatás folyósítását. Remélem egyszer így fog működni. Az egészségpénztári értelmetlen eljárás szintén parlamenti szülemény. Azért egy a tagok tulajdonában álló szervezetnél elvárható volna, hogy egy tagi kérésre a pénztár alkalmazottja elballagjon hozzá és végrehajtsa az egyébként nyilvánvalóan szükségtelen adminisztratív követelményeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.06.30 23:14

Ebben az országban csak akkor működnek flottul a kifizetések ha a NERtársak a címzettek.
Mocskos egy világot épített a Fidesz a "133 bátor emberével".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.06.30 19:22

@europeer: **tarts fenn otthon egy komplett irodát, és intézz mindent digitálisan.**. Az sem lenne elég. Nem ilyen húsbavágó kérdés, csak az MKB-Pannónia egészségpénztár. Átvilágítás. Fénymásoljam le az irataimat, töltsem ki az adatlapot, írjam alá, és vagy adjam postára, vagy vigyem be személyesen. Írtam nekik, hogy egyedül nem tudom elhagyni a lakást, (nem tudok elmenni fénymásoltatni, a postára sem, hozzájuk sem), és azzal nem terhelném a még dolgozó, elfoglalt ismerőseimet, hogy egy ügyintézésért áldozzák fel fél napjukat. Amit meg tudnék oldani, hogy lefényképezek mindent, az aláírt űrlapot is, átküldöm a képeket, nyomtassák ki. Válasz, nem jó! **az átvilágítását az Ön eredeti aláírásával ellátott nyilatkozata alapján tudjuk elindítani**, azaz papíron várják a választ. Azt ugyan nem értem, hogy egy postán feladott papíron szereplő aláírásról hogyan állapítják meg, hogy az enyém-e, vagy egy lefényképezett aláírást miért nem lehet összevetni a fénymásolt személyimen levővel. Rémálom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.06.30 17:55

@europeer: Hol itt a probléma? Lőrinc de Méhszaros is sokat bringázott a zsozsójáért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.30 10:45

És ezek az ügyintézők, vezetők, akik így bánnak a néppel, holnap megint hávájoznak, nem kell dolgozniuk. Miután vagy 3 hónapig nem dolgoztak.
Érdekes, a melósnak nem jár plusz szabadnap, mert a szakmája napja van. Ja, meg érdekes, szombatonként sem kell menniük dolgozni, amikor más szabadnapot kell ledolgozni.
Holnap a patika is zárva lesz, és még plusz pénzt követelnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html