Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán Izrael bejelentette, hogy Magyarország diplomáciai támogatását - Jeruzsálem fővárosként való elismeréséért tett erőfeszítései miatt - ötezer adag Moderna-vakcinával hálálja meg. Az mRNS-alapú vakcina jó ajándék: az uniós gyógyszerészeti hatóság az elsők között engedélyezte, Magyarországon már része is az oltási programnak.

Viszont a Telex arról ír, hogy a dolog érdekessége, hogy a Moderna része az európai uniós vakcinabeszerzési programnak, ezért a közös uniós keretből Magyarország lakosságarányosan vásárolhat a vakcinájából. Csakhogy az uniós keretből lekötött mennyiség a fele annak, amennyi Magyarországnak eredetileg lakosságarányosan rendelkezésére állt volna: 3,5 helyett 1,74 millióra tettek igénybejelentést.

Az uniós vakcinabeszerzéseket a tagországok megbízásából koordináló Európai Bizottság november 25-én hagyta jóvá a szerződést a Modernával 80 millió adag lekötéséről, plusz további 80 millió opcionális megvásárlásáról. Ezt az opciót december 15-én le is hívták (a Pfizer-BioNTech 100 milliós opciójával együtt). Majd ezt kibővítették és mostanra már nem is 3,5 millióra van lehetőség, mivel február 17-én újabb szerződést kötött a Bizottság a céggel: a már meglévő 160 millió adag mellé további 150 millió adagot foglaltak le még 2021-re, és másik 150 millióra opciót kötöttek, de ez utóbbi már 2022-re szól.

A portál megkereste az Operatív Törzset és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, de még nem kaptak választ.