Kiszúr a kormány a vidéki kisgyerekesekkel

Tavaly június óta kötelező lenne a kistelepüléseken is bölcsődéket fenntartani, ha legalább öt gyerek szülei igényelnék azt. Az önkormányzatoknak külön intézményre nincs pénzük, de az óvodával összevont változatot már törvényileg tiltják.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 13. hétfő, 09:43
Fotó: Napi.hu

Eddig csak a tízezer főnél nagyobb városában volt kötelező bölcsődét működtetni, most azonban minden olyan településen mini-, családi és munkahelyi bölcsődéket kellene kialakítani, ahol legalább negyven, három év alatti gyerek él, vagy ahol legalább öt gyerek szülei igénylik az ellátást. Korábban, még 2009-ben a Bajnai-kormány döntött arról, hogy összevonva az óvodákkal is lehet bölcsődéket fenntartani, viszont ezt tavaly nyáron törölte el a kormány, akkor Novák Katalin családügyi államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 2018-ig 100 milliárd forintot irányít a kormány bölcsődei férőhely létesítésekre.

Viszont ez nem történt meg, így most több településen is problémát okoz a bölcsőde létrehozása és fenntartása. Az önkormányzatok szűkös költségvetése legtöbbször ezt nem teszi lehetővé, de a kisebb falvakba szakembert is csak lasszóval találnak - írja hétfői cikkében a Népszava.

Így most több helyen olyan helyzet alakult ki, hogy a kisgyerekes szülőknél el kell dönteni, hogy a messzebbi nagyvárosba viszik a gyereket bölcsődébe, vagy az egyik szülő otthon marad és vállalja a további munkából való kimaradást, a bevételkiesést pedig a mindössze 25 ezer forintos havi gyessel kompenzálhatja.

Több falu is pályázott - a lap cikke szerint - bölcsődelétesítésre, de a felhozott példákban ezt minden alkalommal bukták a települések vezetői. A 890 lelkes Mindszentgodistán öt kisgyereknek is kértek ellátást, viszont ezt mostantól nem láthatják el az óvodában, ahol eddig. Az új intézményre pedig nem nyerték el a pályázott 40 milliós támogatást. Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy mégis folytatja a jelenlegi szisztémában, tudva, hogy büntetést fognak kapni, de a szülőknek csak így segíthetnek megtartani az állásukat. Vélhetően kevés településvezetés követi majd a példájukat.

A kormány ezzel magát is lábon lövi: épp Tusványoson, és épp Novák Katalin államtitkár jelentette be, hogy a nyugdíjas szövetkezetekhez hasonló részmunkaidős foglalkoztatási formát akarnak kidolgozni a kismamáknak, hogy velük is enyhítsék az egyre nagyobb munkaerőhiányt, miközben a családok is plusz bevételhez juthatnak. Ez ugyanakkor megfelelő napközis helyek nélkül kivitelezhetetlen lehet.

Fotó: Mártonfai Dénes/Napi Gazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.08.13 10:12

Kutyabölcsik és ovik kellenek, mert már több a kutyás pár mint a gyerekes.
A mostani magyar családmodell a 2 felnőtt és egy vagy immár két kutya.
Ha az állam tényleg több gyereket akar, akkor bevezeti az ebadót.
Az ebadó csak előnyökkel jár:
1., ha nem kutyával törődik, azt puszilgatja, akkor több az esély, gyereke lesz
2., az ebadóból befolyt összeg bármire fordítható
3., ha az autósokat lehet adóztatni, akkor a kutyásokat is
4., az ebadó csökkenti a köztéri kutyaszart, a környezetszennyezést
Ha az állam azt akarja, hogy több gyerek legyen a bölcsiben, akkor bevezeti az ebadót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html