Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fővárosi Fidesz frakció kormánymegrendelésre benyújtott javaslatában 2 hete a fővárosi turizmus megmentésére 50 milliárd forintot követelt az önkormányzattól. A közgyűlés végül megszavazta a javaslatot, de teljesen átírták, a fővárosi segítésnyújtás feltételéül a kormány támogatását szabták. Többek között azt, hogy az uniótól a járvány utáni válság kezelésére kapott 1535 milliárd forint támogatásból - lakosságarányosan - 270 milliárd forintot Budapestre fordítsák - foglalja össze az előzményeket a Népszava.

A tétel nem érkezett meg Budapestre, a kormány egyelőre nem döntött róla, de ennek ellenére a Karácsony Gergely vezette önkormányzat előállt egy mentőcsomaggal, amelyet a Fővárosi Közgyűlés szerdán meg is szavazott. A turisztikai ágazatban tevékenykedő mikro- és kisvállalkozások 90 százalékos kedvezményt kaphatnak a fővárosi önkormányzattól bérelt ingatlan után fizetendő bérleti díjból, valamint a teraszok után kirótt közterület használati hozzájárulásból jövő márciusig. Ehhez vállalniuk kell, hogy nem bocsátják el az alkalmazottaikat. A taxisoknak a drosztpénz 70 százalékát engedik el.

2019-ben valamivel több mint 40 millió forint folyt be a teraszok közterület használati hozzájárulásából a fővárosi önkormányzathoz, ez a bevétel csökken 90 százalékkal a jelzett időszakban. Az ingatlanok bérleti díjainál egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy a 100 millió forintos évi bevételhez képest mekkora lesz a kiesés. A taxisoktól 200-300 millió folyik be évente, de sokan közülük már nem dolgoznak. A várható bevételkiesést az önkormányzat 500 millió forintra teszi.

Maguk a vendéglátósok és a taxisok is azt mondják, hogy az intézkedések nem elegendők, de további lépéseket már a kormányzattól várnak.