Csatát vesztettünk földügyben Brüsszelben - ismerte el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, aki szerint a bíróság döntését betartják. Ugyanakkor a kormányfő arra utasította a földművelési minisztert, hogy minden jogalkotási eszközzel, akár új törvénnyel akadályozza meg, hogy külföldi magánszemélyek vagy külföldi vállalatok haszonélvezeti jog, illetve zsebszerződés révén magyar termőföldet szerezzenek.

Az Európai Bíróság kedden közölt döntése szerint ellentétes az uniós joggal azon személyek haszonélvezeti jogának megvonása, akik nem közeli hozzátartozói a magyarországi mezőgazdasági földterületek tulajdonosainak. A magyar intézkedés sérti a tőke szabad mozgásának elvét.

Lázár János szerint 2010-ben 600 ezer hektár volt veszélyben, az azóta meghozott törvények ezt nyolc éven át meg tudták védeni. A magyar rendelkezéseket vitató külföldi érintettek döntően kártalanítást kérnek, nem fenyeget a korábbi tulajdoni viszonyok visszaállása - mondta Lázár az MTI híre szerint.

Az uniós bírósági ügy előzménye, hogy egy külföldiekből álló társaság - egy osztrák állampolgár, a többiek németországi lakhellyel rendelkeztek - magyarországi mezőgazdasági földterületek feletti haszonélvezeti jogát a magyar hatóságok kártalanítás nélkül megszüntették a nemzeti jogszabályok új rendelkezéseire hivatkozva.