Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelenlegi befogadási rendszer gyakran nem teszi lehetővé az orvosoknak, hogy a legjobb tudásuk szerint gyógyítsanak, pedig az innovatív gyógyszerek jellemzően korábban gyógyíthatatlan betegségekre és súlyos, életet veszélyeztető állapotokra biztosítanak új kezelési megoldásokat - mondta Némethi Erika, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) igazgatója.

A magyarországi befogadási gyakorlat leginkább egy akadályversenyre hasonlít, ezért a magyar betegek  2-8 év lemaradás juthatnak a legújabb terápiákhoz a legtöbb európai országhoz képest. Jelenleg is több, mint 20 új innovatív hatóanyag áll sorban, hogy befogadják az ártámogatási rendszerbe, közel 20-20 új és meglevő indikációban (Parkinson-kór, szklerózis multiplex, vastag- és végbélrák, COPD, szkizofrénia, IGFD (növekedési zavar), tüdőrák, pajzsmirigyrák, pulmonális hipertónia, prosztatarák, emlőrák, clostridium difficile fertőzések, Arthritis psoriatica (PsA), Crohn-betegség, colitis ulcerosa, limfóma, diabétesz, myeloma multiplex, anaemia, melanoma betegségekben).

Az egészségnyereséget senki nem nézi

Ezt a befogadási rendszert Európa egyik legösszetettebb és egyben legnehézkesebb szabályrendszere vezérli. A döntések többsége - Európa sok országától eltérően - minisztériumi szinten, egy végtelenített döntési folyama keretében születik. A gyógyszereket szinte kizárólag költség alapon értékelik, az egészségnyereség, a klinikai érték, gyógyítási hatékonyság és társadalmi kihatás másodlagos, még akkor is, ha más területeken megtakarító a hatása - hangsúlyozta Némethi.

Az innovatív terápiák megtérülése pedig jellemzően nem a gyógyszerkasszában jelentkezik, hanem a társadalombiztosítás egyéb területein: például a munkaképtelenség finanszírozásában, a családi terhek csökkentésében, az általános gyógyulási idő rövidülésében, a kevesebb mellékhatásban és az azok kezelésére fordított költségek mérséklésében, a jobb életminőség biztosításában a betegeknek.

Íme a javaslatok

Az új  betegek lehetőség szerinti minél jobb ellátása és a Ratkó-generáció okozta nyomás enyhítésének érdekében az IGYE javaslatcsomagot dolgozott ki a támogatási rendszer átlakítására. Ebben szorgalmazzák, hogy a gyógyszer-közkiadásokat törvényileg szabályozott módon kapcsolják a nemzetgazdasági teljesítményhez. Egy 2012-es európai összehasonlítás alapján Magyarországon a gyógyszerkassza GDP-hez viszonyított aránya 0,8 százalék, ez Kelet-Európában az egyik legalacsonyabbnak számít.

A betegek érdekében a zéró költségvetési hatás követelményét egy több szempontú szakmai elvű szabályozással váltanák fel, illetve a teljes E- Alapra gyakorolt hatás értékelését szorgalmazzák.

Egyszerűsítenék a támogatási kulcsok rendszerét, s alapvetően megújítanák az innovatív gyógyszerek befogadási folyamatát, egy kiegyensúlyozott, több szempontú gyógyszer-értékelési rendszer beültetésével. Olyan átlátható folyamatra van szükség, amelyben világosak a határidők és nincs lehetőség a döntések évekig történő elhúzására - mondta Némethi Erika. A gyógyszerek értékelésében a klinikai értéket, költséghatékonyságot, társadalmi kihatásokat és az egészségpolitikai prioritások támogatását kell figyelembe venni.