Az európai uniós intézményrendszerhez tartozó Eurofound ügynökség szerdán közzétett felmérése szerint számos EU-tagországban az állampolgárok többsége nem bízik sem az uniós, sem a tagállami szintű járványkezelésben. A teljes nevén Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért nevű ügynökség felmérésének eredményei azt mutatják, hogy a bizalom hiánya a koronavírus-járvány által legerősebben sújtott tagállamokban - Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban - a legjellemzőbb - írta a hvg.hu.

Magyarország jóval az uniós átlag felett áll az EU-ba vetett bizalom szempontjából, a 27-ek közt a 9. helyen állunk.

Az egészségügyi rendszerbe vetett bizalom viszont az összes uniós ország közül Magyarországon a legalacsonyabb.

Az uniós tagállamok válaszadóinak több mint fele aggodalmát fejezte ki jövője miatt, mindössze 45 százalékuk válaszolt úgy, hogy optimistának érzi magát. A kimutatások szerint Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Görögországban a legborúlátóbbak a mostani járvány kapcsán az állampolgárok.

Az online kérdőívet kitöltők több mint egynegyede átmenetileg vagy végleg elveszítette állását. Ez a probléma a fiatal férfiakat érinti leginkább, míg az otthoni munkavégzés a nőknek jelent jóval nagyobb megterhelést. Romániából, Olaszországból, Franciaországból és Ciprusról számoltak be a legtöbben munkaidő-csökkentésről, a legkevesebb ezzel kapcsolatos beszámoló az észak-európai országokból érkezett. Magyarország itt a középmezőnyben van. A távmunka bevezetésében pedig az utolsók között.

Negyven százaléka a megkérdezetteknek jelezte, hogy sokkal rosszabb pénzügyi helyzetbe került a járvány okozta gazdasági válság miatt, a munka nélkül maradtak 82 százaléka nem képes háztartását tovább fenntartani.

Életszínvonal-csökkenést Görögországból és Bulgáriából jelentették a legtöbben. Bevételkiesést pedig sorrendben Bulgáriában, Lengyelországban, Cipruson és Magyarországon tapasztaltak a legtöbben.

A felmérés szerint a korlátozó intézkedések miatt a 35 éven aluli emberek körében jobban romlott az életminőség, mint az idősebbeknél. A legtöbben ebből a korosztályból érezték magukat magányosnak és elszigeteltnek - írta a hvg.hu.