A magyarok kétharmada támogatja az euró bevezetését

A valutaövezeten kívüli európai uniós tagállamok lakosságának többsége üdvözölné az euró bevezetését, és a csatlakozás támogatottsága ezek közül is Magyarországon a legerősebb - ismertették a legfrissebb uniós közvélemény-kutatás (Eurobarometer) eredményét pénteken Brüsszelben.
Szepesi Anita, 2019. június 7. péntek, 20:37
Fotó: Pixabay

A felmérés szerint az érintett hét országban átlagosan 55 százalék pártolná a mielőbbi, 42 százalék pedig a minél későbbi csatlakozást. Magyarországon a megkérdezettek 66 százaléka támogatja a közös fizetőeszköz bevezetését, amelynek várható idejét a legtöbben (44 százalék) tíz éven belül valószínűsítik. Romániában előbbi adat 61 százalék, Horvátországban 49 százalék - idézi a kutatást az MTI.

Átlagosan 56 százalék véli úgy, hogy az egységes valuta kedvező hatást fejtett ki azokban az országokban, amelyek már áttértek a használatára. Ennek az aránya is Magyarországon a legmagasabb, mintegy 70 százalék.

A válaszadók közel fele (átlagosan 45 százalék, Magyarországon 56 százalék) szerint az euró bevezetése kedvező következményekkel járna a hazája számára, s az 50 százalékhoz közelít (átlagosan 47, Magyarországon 59) azok aránya, akik szerint a csatlakozás pozitívan hatna saját életükre.

Egy tavaly szeptemberi közvélemény-kutatás szerint az euróövezet országaiban rekordmagas, 75 százalékos a közös valuta támogatottsága.

A felmérés azon országokban készült, amelyek jogilag elméletileg kötelesek előbb-utóbb áttérni az euró használatára, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Svédországban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fahrkarten_bitte_, 2019.06.08 00:16

Esetleg az eurót régóta használó, attól hanyatt-homlok menekülni próbáló olaszokat is megkérdezhették volna. "A magyarok kétharmada" sokmindent támogatna, pl. az ingyen sört, a devizahiteleket (amíg vissza nem kell fizetni) és sorolhatnám az ócska demagógiákat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html