Tavaly ősszel még arról szóltak a híradások, hogy "porba kellett vetni a búzát és az őszi kalászosokat", a téli csapadékhiány pedig tetőzte a problémákat. Március végén 100-150 milliméternyi csapadék hiányzott a földekről, ami csak májusban pótlódott - mondta a miniszter.

Az előzetes becslések szerint azonban az időjárási viszontagságok ellenére a nyári aratású szántóföldi növényekből, mintegy 1,7 millió hektárról összesen 8 millió tonna termés betakarítása várható.

Országszerte több mint 60 ezer gazdálkodó számára jelenti az egész éves munka megkoronázását a most meginduló aratás. A szántóföldi növénytermesztés az egész magyar mezőgazdaság egyik legfontosabb ágazata, amely érdemben járul hozzá a nemzetgazdaság egészének sikeréhez - véli Nagy István.

A szaktárca adatai szerint az idei év első négy hónapjában 478 millió euróra nőtt a gabonaexportból származó külkereskedelmi többlete az országnak.

Az aratófesztivál a vasi fürdőváros legnagyobb nyári rendezvénye, amelynek szervezésében a helyi civil szervezetek is komoly részt vállalnak - mondta Németh Sándor (független), Bük polgármestere a rendezvényt megnyitva. Az aratóünnepre nemcsak Vas megye településeiről, hanem az ország távolabbi részéről is érkeztek aratóbandák.

A büki aratófesztiválon olyan régen alkalmazott munkafolyamatokkal találkozhatnak az érdeklődők, mint a kézi kaszálás, a marokszedés, kévekötés, megcsodálhatják a népi viseleteket, megismerhetik az egykor az aratáshoz kötődő népszokásokat, zenéket és táncokat - írta az MTI.